Elemző tanulmány a Budapest I. kerületében 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma idején bevezetett válságkezelő alapjövedelemről

2020 tavaszán megérkezett Magyarországra a koronavírus járvány. A járvány kezelése nyomán számos korlátozó intézkedés született, amelyek következtében teljes gazdasági ágazatok, egész piacok kerültek egyik pillanatról a a másikra reménytelen helyzetbe.A korlátozás miatti gazdasági visszaesés magyar emberek százezrei vesztették el munkájukat vagy kényszerültek fizetés nélküli szabadságra, csökkentett munkaidejű foglalkoztatásra. Kisvállalkozások ezrei nem voltak kénytelenek bezárni egyik napról a másikra. A jelentős mértékű jövedelemcsökkenés ellenére, amely sokak számára napi megélhetési problémákat okozott, a magyar kormány nem juttatott közvetlenül pénzt az érintettek számára, a jövedelempótló támogatások kimaradtak a hazai válságkezelésből.

Ebben a helyzetben az önkormányzatokra hárult a feladat, hogy szűkös lehetőségeik mellett, segítséget nyújtsanak a bajba jutottak számára. A Budapest I. kerületi önkormányzat, a Budavári Önkormányzat erre a nehéz helyzetre reagálva indította el 2020 tavaszán Válságkezelő alapjövedelem (VAJ) programját, amely keretében három hónapon keresztül 100 000 forintra egészítette ki azoknak a kerületben lakóknak a jövedelmét, akiké ettől elmaradt. Idén nyáron, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) és a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) együttműködése nyomán elkészült a Budavári Önkormányzat VAJ támogatási programja adatbázisának és a kapcsolódó önkéntes kitöltésű kérdőív-adatbázis elemzése, és megszületett a jövedelem támogatási program jellemzőit bemutató tanulmány.

Az elemző tanulmányt bemutató beszélgetés a 14. Nemzetközi alapjövedelem hét (2021. szeptember 20-26.) rendezvényeihez kapcsolódóan került felvételre és közzétételre alapítványunk facebook oldalán. A beszélgetésben részt vesznek: Kis Miklós és Büttl Ferenc, a tanulmány szerzői, V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere, valamint Scharle Ágota közgazdász, szociálpolitikai szakértő, aki közreműködött az adatbázis elemzésében. Bevezetőt mondd Molnár János a FES munkatársa.

A Budavári Önkormányzat válságkezelő alapjövedelem programjának elemző tanulmány letölthető innen.

A tanulmányt az első kerületi Várnegyed magazin szemlézte, az összefoglaló a 11. oldalon található.


Köszönet mindenkinek, akik a beszélgetés létrejöttében segítséget nyújtottak! Köszönjük a Friedrich Ebert Alapítvány támogatását!