Élelmiszer-önrendelkezés: Fordulat 29 lapszámbemutató

Az élelem-önrendelkezés témája az egyik legfontosabb kapcsolódási pont a baloldal és a zöldmozgalmak között. A lapszám szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az antikapitalista gondolkodásnak és cselekvésnek újra a homlokterébe kerüljenek a vidék és a mezőgazdaság égető problémái. Másrészt egy olyan új nézőpontot kell kínálni Magyarországon a klímaválság ellen küzdő szervezetek és egyének számára, mely a természet kizsákmányolását egy tágabb gazdasági-társadalmi keretben helyezi el.

A lapszám elkészítésében ennek megfelelően vegyesen vettek részt olyanok, akik inkább a rendszerkritikus baloldali mozgalmak felől érkeznek, és olyanok, akik a zöld mozgalomban szocializálódtak. A lapszám e két típusú mozgalom belátásainak szintetizálása mellett fontosnak tartja megmutatni az élelmezés kortárs válságának összefüggéseit a gondoskodás válságával és hangsúlyozni kívánja az élelemtermelés és ellátás láncaiban minden szinten tetten érhető rendszerszintű, nemi alapú kizsákmányolást.

Résztvevők:
– Ádám Zsófia (Szolidáris Gazdaság Központ)
– Czeglédi Alexandra (Environmental Social Science Research Group)
– Mihály Melinda (Magyar Permakultúra Egyesület)
– Bruder Márton (ökológiai gazdálkodó, Magyarországi Agroökológia Hálózat)

Az eseményről készült videófelvétel megtekinthető erre a linkre kattintva!

A Fordulat 29. számának absztraktjai itt olvashatók:

http://fordulat.net/?q=huszonkilencedik
A Fordulatra már elő is tudtok fizetni: https://www.patreon.com/fordulat
A lapszámbemutatót a Rosa Luxemburg Alapítvány támogatja.

A Fordulat 29. számának megjelenését, amely az élelmiszer-önrendelkezésről szól alapítványunk, a Megújuló Magyarországért Alapítvány is támogatta.

A fotók részben a Fordulat folyóirat facebook oldaláról származnak.