Klímakonferencia sorozat – beszámoló

A Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és az Európai Progresszív Tanulmányok Központja (FEPS) Klímakonferecia rendezvénysorozatának keretein belül két hét alatt négy vidéki városban: Kecskeméten, Pécsett, Szombathelyen, Nyírbátorban és a fővárosban, Budapesten zajlottak rendezvények, amelyek azt a cél szolgálták, a baloldal egyértelművé tegye, hogy a klímaváltozás elleni fellépés és az ahhoz való alkalmazkodás ma a baloldal legfőbb politikai prioritása. Nem csupán azért, mert enélkül nincs jövője az emberiségnek és nincs jövője a baloldalnak, hanem azért is, mert a ezek a folyamatok újabb formáit és módozatait hozzák létre a kizsákmányolásnak és az emberi kiszolgáltatottságnak, amely helyzetek felszámolása a baloldal örök érvényű feladata.

Ennek jegyében az MSZP és a Párbeszéd mindent megtesz, hogy a klímavészhelyzet kihirdetésén túl olyan gyakorlati lépéseket tegyen azokon a településeken, ahol erre lehetősége van, illetve olyan gyakorlati klímavédelmi lépéseket kényszerítsen ki ott, ahol ezeket ki kell kényszeríteni, amelyek a lehető legnagyobb fokú szennyezéscsökkentést és a megváltozott feltételekhez való minél sikeresebb alkalmazkodást eredményeznek nem csak egyesek, de az egész közösség számára úgy, hogy közben előrelépést jelentenek a társadalmi igazságosság felé, az elnyomás és a kizsákmányolás felszámolása felé.

Az koferencia sorozat részletes programja megtalálható a Klímakonferenciák – rendezvénysorozat facebook oldalon.

Jo Leinen (FEPS) videóüzenete

Jo Leinen a FEPS „Együtt az igazságosságért a klíma kérdéseiben” programja irányító bizottságának tagja és jelentéstevője videóban köszönti a konferenciasorozat résztvevőit és hív fel a közös cselekvésre.

Tóth Bertalan, az MSZP elnökének és Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettesének beszéde (videó) a szombathelyi rendezvényen.
Tudósítás Tóth Bertalan kecskeméti rendezvényen elmondott beszédéről.

Fotók a budapesti rendezvényről

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének beszéde (videó) a budapesti rendezvényen. (docx)

Jávor Benedek, volt Európai Parlamenti képviselő előadása (videó) a budapesti rendezvényen (ppt)

Köves Alexandra, ökológiai közgazdász, a Corvinus egyetem adjunktusa előadása a budapesti rendezvényen

Reith András, az ABUD Kft ügyvezetője, a Budapesti Építész Kamara alelnöke előadása a budapesti rendezvényen

Mátyás Eszter, az Energiaklub munkatársa előadása a pécsi rendezvényen

A Klímakonferenciák rendezvénysorozatot a Megújuló Magyarországért Alapítvány szervezési feladatok elvégzésével támogatta. Büttl Ferenc, MMAA kuratóriumi elnök a Pécsett előadóként, Szombathelyen pedig levezető elnökként vett részt a helyi rendezvényen.