Magyarország jövője akkumulátorgyárak fogságában? – konferencia

A Megújuló Magyarországért Alapítvány 2023. április 11-én megrendezett konferenciáján izgalmas és tanulságos beszélgetés zajlott. A résztvevők rámutattak az akkumulátorgyárak telepítésének azon lényeges aspektusára, hogy Magyarországnak sem a természeti, sem az energetikai erőforrásai nincsenek meg a kormány által vizionált akkumulátorgyár nagyhatalommá válásához.

A környezetszennyező hatások mellett a civilek legnagyobb aggályai között szerepeltek a gyárakban uralkodó veszélyes körülmények, a dolgozók kizsákmányolt munkakörülményei és nem utolsó sorban a lakókra leselkedő egészségkárosító veszélyek is. Ezek olyan problémák amelyektől már senki sem tekinthet el, az egyik előadó szavaival élve: „Mindenki érintett lesz előbb utóbb valamilyen formában”.

A gazdasági panel résztvevői arra is rávilágítottak, hogy az ország hosszútávon kiszolgáltatott, zsarolható és gazdaságilag előnytelen helyzetben fogja magát találni köszönhetően ennek az átgondolatlan és elhamarkodott gazdaságpolitikának.


A konferencia első panelbeszélgetése megtekinthető itt, a második panelbeszélgetés megtekinthető itt.

A konferencia programja:

Magyarország jövője akkumulátorgyárak fogságában? – civilek és közgazdászok konferencia

Akkumulátor-nagyhatalom leszünk!” – mondta a miniszterelnök nemrég. De jó lesz-e nekünk, ha azok leszünk? Mit tudunk és mit nem tudunk a megvalósult és a tervezett akkumulátorgyárak életünkre gyakorolt hatásairól? Mi lesz a környezetünkkel? Vannak-e válaszok az érintettek kérdéseire? Jó lesz-e a gazdaságnak, ha akkumulátorokat gyártunk? Vajon ez a felzárkózás helyes stratégiája? Megéri-e a kockázatokat az a befektetés?

Közvetlenül érintett civilek és közgazdászok beszélgetnek ezekről a kérdésekről a Megújuló Magyarországért Alapítvány következő konferenciáján.

Dátum: 2023. április 11., 17:00 – 20:30

Helyszín: Benczúr Hotel, Mozaik terem (1068 Budapest, Benczúr u. 35.)

 Civilek modul
       17:00-18:30
       • Élhető Monostorért, Monostori Éva
       • Göd-ÉRT Egyesület, Bodnár Zsuzsa alelnök, Szaszkó Andrea alelnök
       • Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület, dr. Fónainé Pásztor Enikő elnök
       • Vargha Nóra, önkormányzati képviselő, Fót
       beszélgetőpartner: Szabó Tímea

 Közgazdászok modul
       18:45-20:30
       • Bod Péter Ákos
       • Győrffy Dóra
       beszélgetőpartner: Büttl Ferenc