Beszámoló a Filmklub az akkumulátorgyárakról eseményünkről

2023. március 6-án, hétfő este került megrendezésre a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom első filmklubja. Az eseményen és az azt követő beszélgetésen társszervezői minőségben a Megújuló Magyarországért Alapítvány is részt vett.

A résztvevők, kb. harminc fő, a Partizán három Magyarországon épült és épülő akkumulátorgyárakról szóló videóját nézték meg. A videók fő témája a Gödön, Komáromban létrehozott és a Debrecenben éppen tervben lévő gyárak voltak, de hangsúlyosan bemutatásra került a helyiek ezekkel kapcsolatos gondolatai, panaszai, ellenállása, valamint a már megépült üzemek hatása a helyben élőkre is.

A vetítést beszélgetés követte, amelynek keretében a résztvevők választ kaphattak a témával kapcsolatos kérdéseikre a három fős panel tagjaitól: Ruff Borbála végzős humánökológia szakos hallgatótól, aki 2021-ben egy egyetemi projekt keretében készített filmet szaktársaival a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről, Tóth Jakab a Partizán szerkesztő-műsorvezetőjétől, aki részt vett a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák menetén (erről készített videója is az este levetítettek között volt), és Büttl Ferenc a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökétől, aki a probléma gazdasági aspektusairól beszélt magyarországi és globális vonatkozásban.

Szó esett a lakosok tehetetlenségéről, az érintettek önérdekvényesítésének fontosságáról, a gyári dolgozók kiszolgáltatott és kizsákmányolt helyzetéről, a fejlődő és félperifériás gazdaságok erőforrásainak a centrum gazdaságok általi kihasználásáról, valamint az akkumulátorgyárak jelenlegi és jövőbeli hátrányairól, legyenek ezek környezeti vagy gazdasági károk, illetve egyéb lényeges aspektusokról.