Alapjövedelem 2021: út a biztonságba!

Alapjövedelem-program Magyarország számára – vitairat

„Az alapjövedelem annak az alkotmányos alapelvnek
a kifejezése, hogy mindannyian egyenrangú tagjai
vagyunk közös hazánknak, a Magyar Köztársaságnak.”

 Scheiring Gábor, az MMAA volt elnöke

A Párbeszéd Magyarországért Párt és alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány hosszú ideje támogatja az alapjövedelem eszméjét, és rendszeresen előáll olyan konkrét javaslatokkal, amelyek ténylegesen megvalósíthatóak az adott társadalmi-gazdasági keretek között. Folyamatosan fejlesztjük az alapjövedelem-programját, amely segítségével megteremthetjük a létbiztonságot, felszámolhatjuk a szegénységet, megvalósíthatjuk az állampolgári egyenlőségnek és szabadságnak egy olyan új dimenzióját, amely országunkat, politikai közösségünket szolidárisabbá és igazságosabbá, azaz erősebbé teszi.

Alapítványunk 2015-ben készítette el Biztos Alap – javaslat az alapjövedelem magyarországi bevezetésére című vitairatát. Köszönet a Megújuló Magyarországért Alapítvány akkori kuratóriumi elnökének, Scheiring Gábornak és alelnökének, Tordai Bencének, akik elkötelezett munkája nélkül nem jöhetett volna létre ez a kiadvány. Köszönet illeti további a LÉT munkacsoportot, amelynek programja az alapítványunknál és a Párbeszédnél folyó alapjövedelem-munkát inspirálta. Köszönet illet mindenkit, aki az elmúlt években szövetségesként segítette, támogatta munkánkat: köszönet az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület tagjainak, kutatóknak, szakértőknek, szimpatizánsoknak, aktivistáknak. Köszönet azoknak is, akik vitatkoztak velünk, mert ezekben a vitákban edződtünk, ezek a viták segítettek, hogy programunkat jobbá tegyük, hogy érveinket és állításainkat biztosabb alapokra helyezzük. Most 2020-at írunk, lassan a 2021-es évbe lépünk. A világban tombol a koronavírus-járvány, amely nyomában pusztító gazdasági visszaesés és társadalmi válság jár. A magyar társadalom még megosztottabb, még egyenlőtlenebb és még kevésbé szabad, mint 2015-ben volt. Növekedtek a vagyoni és a jövedelmi különbségek, bezáródtak a mobilitási csatornák, alig van más módja az előrelépésnek, a boldogulásnak, mint a hatalomhoz való lojalitás kinyilvánítása. Sokak számára nem jó ma itt élni. Nem jó itt élni, mert pökhendiség van, mert semmibevétel van, mert hámló vakolat, ellopott milliárdok és tomboló járvány idején megrendezett szuperkupa döntő vannak. És nincstelenség van, mert a hatalom nem törődik az emberekkel, mert ma a hatalom Magyarországon csak a saját embereivel törődik. Pedig minden emberrel törődni kell! Segítenünk kell egymást, hogy a másik iránti bizalomban megerősödve mindannyian tudjuk: számíthatunk egymásra, a közösségre, a cselekvő szolidaritásra.

A fentiek okán úgy véltük, hogy öt évvel az első alapjövedelem-vitairatunk megjelenése után új köntösbe öltöztetjük, újrafogalmazzuk, újra átgondoljuk alapjövedelem-javaslatunkat. Az új program, amely az Alapjövedelem 2021 nevet kapta, támaszkodik a régire, de büszkén mondhatom, hogy számos tekintetben, elsősorban adat- és témagazdagságában felülmúlja azt.

Elfogultságomat vállalva ajánlom az Olvasó figyelmébe tanulmányunkat, remélve, hogy nem csak az talál benne számára hasznos információt, aki a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Párbeszéd Magyarországért Párt alapjövedelem-programjára kíváncsi, de az is haszonnal forgatja, aki többet szeretne megtudni napjaink társadalmi valóságáról és az alapjövedelemről általában.

Jó olvasást kívánok!

Büttl Ferenc
a Megújuló Magyarországért Alapítvány
kuratóriumi elnöke


A kiadvány letölthető innen, vagyaz alábbi képre kattintva: