Európai polgári kezdeményezés az FNA bevezetéséért

2020. szeptember 25-én elindult az aláírásgyűjtés Európai Unió szerte a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért.

Online aláírás linkje:

https://eci.ec.europa.eu/014/public/#/screen/home

Célunk a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az EU egészében, amely a gazdaságpolitika részeként mindenki számára biztosítja az anyagi biztonságot és a társadalomban való részvétel lehetőségét. Ezt a célt úgy kell elérni, hogy közben nem szabad túllépni a Szerződések által az EU-ra ruházott hatásköröket.

Célkitűzések:

Felkérjük a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az egész Unióra kiterjedő, feltétel nélküli alapjövedelmekre, amelyek az Unió gazdasági, társadalmi és területi kohéziójának erősítése érdekében csökkentik a regionális egyenlőtlenségeket.

Ezáltal megvalósulna az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2017-ben kiadott közös nyilatkozatának azon célja, hogy az egyenlőtlenségekkel szembeni küzdelem jegyében „az EU és tagállamai az alapjövedelem biztosítása érdekében támogatni fogják a hatékony, fenntartható és méltányos szociális védelmi rendszereket is.”

https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000003 

Tudósítás az aláírásgyűjtés elindulása kapcsán tartott sajtótájékoztatóról (Népszava):

A feltétel nélküli alapjövedelemért indított aláírásgyűjtés nem csak Magyarországon, hanem  egész Európában megváltoztathatja az egyenlőtlenségeket és az igazságtalan viszonyokat – jelentette ki az európai kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányának nyitó sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az eseményt a párt Facebook-oldalán bárki követhette. Budapest főpolgármestere a Párbeszéd társelnökeként beszédében Deák Ferencet, a „haza bölcsét” idézte, aki egykor azt mondta:
„Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon.”