Beszámoló az Igazságos zöld átállás tanulmány bemutató és szakpolitikai kerekasztal beszélgetésről

2022. január 7-én tartottuk a Foundation for European Progressive Studies (FEPS), a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) együttműködésben megvalósult Igazságos zöld átállás kutatásról készült tanulmány bemutatóját. Az SZDI nevében Harangozó Gábor programigazgató, az MMAA nevében Büttl Ferenc az MMAA kuratóriumi elnöke mondott köszöntőt. Az eseményt köszöntötte Tóth Bertalan az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere és Andor László a FEPS főtitkára is. Jávor Benedek vezető szakértő tanulmány prezentációját követően az ellenzéki pártok szakpolitikusai és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt zöldpolitikai szakértője részvételével szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a tanulmány állításait és a legfontosabb következtetéseket.

Az eseményt a Mérce hírportál facebook oldala élőben közvetítette, a közvetítést felvételről itt lehet megtekinteni.

A tanulmány letölthető a képre kattintva!

A tanulmány bemutatóhoz és a kerekasztal beszélgetéshez kapcsolódó sajtómegjelenésekből szemeztünk:

A magyarországi igazságos zöld átállás ma talán még csak álomnak tűnik, holnap már realitássá válhat. A konkrét megvalósítást részletező tanulmányt vezető szakértőként Jávor Benedek biológus-politikus mutatta be vízkeresztkor. A Foundation for European Progressive Studies, a Szociális Demokráciáért Intézet és a Megújuló Magyarországért Alapítvány közös klímapolitikai projektjének kutatási eredményekeit összegző tanulmány a Publicus Intézet reprezentatív közvéleménykutatásás alapszik. A lakosság klímacselekvéssel kapcsolatos félelmeit, reményeit és preferenciáit figyelembe véve tesz szakpolitikai javaslatokat a magyarországi klímapolitika területén.
(VIP)

Milyen legyen egy igazságos és zöld, fenntartható jövő? Erre keresi a választ az „Igazságos Zöld Átállás – Egy méltányos klímaátmenet szükségessége és lehetőségei Magyarországon 2021” c. közvéleménykutatásra alapozott tanulmány, melyet ma mutattak be.

Az egyik szerző Jávor Benedek, a Párbeszéd volt európai Parlamenti képviselője, aki 2018-as tevékenységéért 2019-ben megkapta az Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

Mai podcastunkban Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjével emellett többek között a zöld mobilitásról, az atommentes világról, a zöld demokráciáról, és egy új kormány zöld lehetőségeiről és teendőiről is beszélgetett Sarkadi Péter.
(Greennfo)

A közös klímapolitikai projektjének kutatási eredményeit összegző online tanulmánybemutatót tartott a Foundation for European Progressive Studies (FEPS), a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA)

Karácsony Gergely főpolgármester előszavában kifejtette, hogy a zöld politikában az igazságot kell képviselni a különböző generációk között. 

A zöld politika a szociáldemokrácia 21. századi folytatása. A Földet fenn kell tartani a következő generációk számára. A zöld politika nem a gazdag országok luxusa, hanem a szegény országok esélye.

– jelentette ki a főpolgármester.

(Index)

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője egy tanulmányban vázolt fel az ellenzéki pártoknak egy lehetséges klímastratégiát. Úgy tudja, a pártok már az utolsó simításokat végzik zöld programjukon, amit hamarosan nyilvánosságra is hozhatnak.

Jávor Benedek elmondta, hogy tanulmányukban több fő területen fogalmaztak meg javaslatokat: ezek az energetika, a zöld mobilitás, a munkahelyteremtés, és a zöld demokrácia kérdése. Ezek közül a legfontosabb az energetika, ami leginkább érinti az embereket. Ezen belül pedig egy zászlósprogram az épületenergetikai felújítások kiemelt támogatása évi 300 milliárdos programmal, jelentős vissza nem térítendő támogatással, és önrész nélküli kedvezményes hitelekkel. Ez lehetővé teszi azoknak a háztartásoknak is ezt a fajta felújítást, fejlesztést, amire egyébként nem lenne saját tőkéjük – hangsúlyozta.

(ATV)