MMAA-beszélgetés Gosztonyi Ákossal: Lakhatási kérdések és válaszok

Magyarországon megközelítőleg 3 millió embert érint a lakhatási szegénység. A Habitat egy nemzetközi lakhatással foglalkozó szervezet, itthon a tevékenysége két pillére épül: lakásfelújítási programok előkészítése és koordinálása önkormányzatokkal együttműködve, valamint szakpolitikai tanácsadás. Ilyen szakpolitikai javaslatcsomag a Feketelakás 3.0 is, amely előkészítésében Büttl Ferenc, az MMAA kuratóriumi elnöke is részt vett.

Arra a kérdésre, hogy mit hiányol leginkább a magyar lakáspolitikáról való gondolkodásból, Gosztonyi Ákos a rendszerszintű szemlélet hiányát emelte ki, ami elismeri a lakhatást mint emberi jogot. Egy méltányosabb lakáspolitika elengedhetetlen része lenne a szociális támogatások emelése, közösségi tulajdonú lakhatási megoldások megkönnyítése és a magánbérleti szektor központi szabályozása.

A lakáspiac itthon jelenleg szélsőségesen magántulajdon orientált, melyet történetileg a rendszerváltás utáni privatizációs hullámokra lehet visszavezetni. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom alsóbb, lakástulajdonnal nem rendelkező rétegei a lakhatás terén is hátrányból indulnak, hisz jövedelmük jelentős részét bérleti díjra kénytelenek költeni. Az olyan lakástulajdont (is) célzó támogatási formákból, mint a CSOK, vagy az adóvisszafizetési kedvezmény, ezek a rétegek pedig érdemben nem részesülnek, vagy ki is záródnak.

A lakáspolitika alárendelt szerepet játszik mind a gazdaság-, mind a népesedéspolitikához képest. Ez nem csak a lakhatási körülményeket, és ezzel az egyén életkörülményeit befolyásolja, hanem negatív hatással van a munkaerőpiacra nézve, és hozzájárul a környezetszennyezéshez is.