MMAA-beszélgetés Hegyesiné Orsós Évával: Időspolitika és idősellátás a járvány tükrében

Mai adásunkban Hegyesiné Orsós Évával, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnökével készítettünk interjút a magyar időspolitika és idősellátás helyzetéről. Az Életet az Éveknek Országos Szövetségben több mint 1000 idősek klub vesz részt országosan. A szervezet alapvetése az, hogy a nyugdíj elkezdésével az ember élete nem ér véget, megannyi lehetőség és élmény vár még az emberre a nyugdíjkorhatár elérése után is.

A korona vírus járvány erősen érintette az idősebb korosztályt, a korlátozások egy része is erre a rétegre volt szabva, a gazdaság visszaesése is nagyban érinti őket. A legnehezebb helyzetben azok voltak, akik egyedülállók, magányosok, hisz nekik nagyon kevés esélyük van segítséget kérni másoktól. Szerencsére azonban a válság alatt tetten érhető volt a szolidaritás: az idősek klubjában például a bentlakók telefonos infóvonalat szerveztek meg maguk között, hogy mindenki kapjon kellő figyelmet, és a civil szférából is nőtt ki hasonló kezdeményezés.

Az idősgondozás területén fontos a civil szféra, az önkormányzatok és a professzionális idősgondozók közötti szoros együttműködés, hisz a gondozáshoz nem elég az egyéni motiváció, nélkülözhetetlen egyfajta alapszintű szaktudás. Az önkéntesek számára azért is nagy szükség van, mert magas szintű munkaerőhiány jellemzi ezt a szférát.
Hegyesiné Orsós Éva az állam feladatának elsődlegesen a szféra szabályozását és finanszírozását tartja, és ezekben együtt kell működnie a civil, valamint a piaci szféra szereplőivel – Magyarországon mindkét téren hiányos volt az állam szerepvállalása az utóbbi 10, sőt, 30 évben. Azok a gondozók, akik otthonukban ápolják hozzátartozójukat a szociális szférához hasonlóan döntő mennyiségben nők. Ezeknek a nőknek is mind anyagi, mind szakmai segítségre lenne szükségük.

Bővíteni kell az férőhelyek számát, minőségi fejlesztésre szorulnak az idősgondozás intézményei, nem beszélve arról, hogy a szférában dolgozó szociális munkások munkakörülményei és bérei elfogadhatatlanok. Utóbbi gyakorlatilag az önfenntartásra sem elegendő, pedig az idősgondozás nehéz fizikai megpróbáltatás mellett lelkileg is kifejezetten megterhelő. A Szövetség elnöke szerint a kormány az utóbbi 10 évben minimálisan sem vette figyelembe az idősgondozók és gondozottak követeléseit. Ahhoz, hogy az időspolitikai és ellátórendszer égető problémáira jó gyakorlatokkal választ találjunk, szükség van az idősgondozás és az állam különböző szférái közötti szoros és nyitott együttműködésére.