Bemutatjuk az Igazgyöngy Alapítványt

Alapítványunk egyik kiemelt célja az esélyteremtés, a felnövő generációk támogatása és védelme. Ezért hoztuk létre az MMAA a Civilekért Programot. A program keretében több civil szervezettel együttműködünk majd. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, mi abban tudunk a civileknek segíteni, hogy közös kampányokat indítunk kommunikációs felületeinken,  ahol lehetőséget adunk a civileknek a bemutatkozása és az adománygyűjtésre.

TÁMOGATJUK AZ IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNYT

Az MMAA a Civilekért Program első támogatottja az Igazgyöngy Alapítvány, mely 1999 óta működik Berettyóújfaluban, Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében. Az alapítvány közhasznú civil szervezetként komplex fejlesztő munkát végez, melyben a művészeti nevelés és az esélyteremtés kiemelt szerepet játszik. Fő feladatuk a tehetséggondozás, különös tekintettel a hátrányos helyzetű roma gyerekre. 

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy vezetője így mutatta be nekünk alapítványukat:

Szerteágazó munkánkban az oktatáson, szociális munkán át egészen a munkahely teremtésig próbálunk tenni a leszakadó családokért, hogy megtörjük a nyomor ördögi körét. Fejlesztéseink, segítségnyújtásaink több mint 1000 családot érnek el. 

Ebben a munkában a gyerekek nélkülözése a legnehezebben viselhető. A mennyiségi és minőségi éhezés, a nem megfelelő ruházat, a lakhatás hiányosságai, az egészségügyi szolgáltatások el nem érése, a szemüveg, vagy a gyógyszer hiánya mind meghatározza ezeknek a gyerekeknek az egészségügyi állapotát, iskolai előmenetelét, életét.

A mélyszegénységben élő családok nem tudják alapszükségleteiket a hónap végéig egységes színvonalon biztosítani. Bármilyen váratlan kiadás megoldhatatlan problémát jelent számukra. A főleg a hidegebb időszakban jelentkező meghűlések gyakoriak ott, ahol a ruházat vagy a fűtés nem megfelelő. Orvoshoz elmennek, kivárva a kis falvakban gyakran heti egy napon elérhető rendelést. A recept kiváltásáért már utazni kell, de a hónap végén sem az utazásra, sem a gyógyszer kiváltására nincs pénz. Marad hát a gyerek gyógyszer nélkül, és vagy meggyógyul magától, vagy még betegebb lesz, a megfázás tüdőgyulladássá fokozódik, vagy más szövődményei lesznek. Már több faluban segítünk a rászorulóknak. Mielőtt ezt meg tudtuk szervezni, egy téli időszakban a gyerekek harmada-fele biztosan megfordult a kórházban. Ma már ez, ahol segíteni tudunk, ott radikálisan csökkent.

Csak egy antibiotikum, és egy lázcsillapító. Ennyi. Pár ezer forint. Nem lesznek szövődmények, kórházi kezelés… és javul a gyerekek általános egészségi állapota is.

Alapítványunk segít, ha tud. Mindig attól függ, mennyi a forrásunk erre. A „fontossági sorrend” a lázcsillapító, antibiotikum, bébitápszer, orrcsepp, köhögéscsillapító, vitamin, probiotikum (ez utóbbira még sosem futotta). A téli, járványos időszakban nem ritka, hogy 120-150 ezer forintot kellene gyerekgyógyszerre fordítanunk.

További információ, támogatási lehetőségek

További információ, támogatási lehetőségek

 

Fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu