MMAA-beszélgetés az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelem Egyesületről

Ebben a beszélgetésünkben az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület alapító tagjaitól, Szentpéteri Györgyitől és Dobos Évától kértük, hogy mutassák be a munkájukat, az egyesületük történetét, valamint osszák meg velünk az alapjövedelem koncepciójának megítélését az Európai Unióban.

Az Első Magyar FNA Egyesület a gyakorlatban 2011-ben jött létre, de csak 2014-ben vált hivatalos szervezetté. Cél az alapjövedelem gondolatának terjesztése. Kis, azonban agilis csapat, saját zsebből finanszírozták eddigi munkájukat. 2014-ben aláírásgyűjtő kampányt szerveztek az alapjövedelem bevezetése érdekében, mely során 14500 aláírást gyűjtöttek össze. 2014-ben az UBIE (európai FNA szervezet) alakulásánál jelen voltak.

Dobos Éva, szintén alapítótag, az új európai uniós állampolgári kezdeményezésről: a kezdeményező, az Európai Alapjövedelemért társaság (Unconditional Basic Income for Europe, UBIE) szeretné, hogy alapjövedelem kerüljön bevezetésre az EU-ban. Az aláírásgyűjtés ősszel indul és előreláthatólag egy évig fog tartani. A járvány során újra nyilvánvalóvá vált: az egész társadalmi újraelosztás esetében új, vagy eddig csak részben kipróbált eszközöket kell számításba vennünk, gyakorlatba ültetni. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen 1 millió aláírást kell összegyűjteni minimum 7 EU-s országból. Magyarország esetében ez 14,805 aláírás. Sikeres aláírásgyűjtés esetén az alapjövedelem-koncepció törvényjavaslatként kerül az EP elé. Ez a tervezet nemcsak nemzetállami szintű kötelezettségeket tartalmazna, hanem az EU is a közös valutából beszállna az alapjövedelem programok finanszírozásába.

Általános paradigmaváltásra van szükségünk, és az alapjövedelem nem csupán a mélyszegénység megszüntetéséről szól, hanem a teljes társadalmi átalakulás első lépése.