Az igazságosság forradalma nemzetközi konferencia-fesztivál

Május 21-én alapítványunk nemzetközi konferencia-fesztivált szervez AZ IGAZSÁGOSSÁG FORRADALMAA progresszív politika és az alapjövedelem esélyei Európában és itthon címmel.

Nemzetközi konferenciánkon neves külföldi társadalomtudósok, mozgalmárok, hazai civil aktivisták, újságírók, politológusok és progresszív politikusok, valamint a közönség részvételével a progresszív politika és az alapjövedelem szakpolitikai és nagypolitikai vetületeit járjuk körbe.

Három kerekasztal, egy verses-zenés est és egy koncert, többek között Sándor Mária, Guy Standing, Szabó Tímea, Szelényi Iván, Karácsony Gergely, Lakner Zoltán, Papp Réka Kinga, Jávor Benedek, Erdős Virág és a Kistehén zenekar részvételével.

A KONFERENCIA INGYENES, DE A RÉSZVÉTELHEZ REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES ITT: https://goo.gl/Wo2ELR

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány által szervezett nemzetközi konferencia-fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Dühös és kiábrándult fiatalok, bizonytalan státuszú projektmunkások, dolgozó szegények és munkanélküliek tömegei várnak rendszerszintű választ a helyzetükre.Van-e alternatívája az egyre terjedő tekintélyelvű illiberalizmusnak? Létezik-e progresszív válasz Európa és benne Magyarország szociális válságára? Hogyan építhetünk egy igazságosabb országot?
Lehet-e az alapjövedelem ügye az új baloldal zászlóshajója? Hogyan működnek a gyakorlatban az alapjövedelem-modellek?

Itt jelentkezhettek:
https://goo.gl/Wo2ELR

KONFERENCIA PROGRAM

Időpont: 2016. május 21. szombat 10.00-21.30 óra

Helyszín: Moha Ház Budapest /1143 Gizella út 42-44/

ELSŐ BLOKK

10.00-10.10 Köszöntő: Scheiring Gábor, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke és Jan Niklas Engels a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapesti Irodájának képviseletvezetője

10.10-10.35 Nyitó előadás 1: Guy Standing professzor, az Egyetemes Feltétel Nélküli Alapjövedelem Hálózat (BIEN) társelnöke (Nagy-Britannia)

10.35-11.00 Nyitó előadás 2: Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár

11.00 – 13.00 Alapjövedelem bevetésen: pilot projektek és társadalompolitikai rendszerreformok
A 21. század elejére olyan változások mentek végbe a globális gazdaság szerkezetében, melyek alapvetően kezdték ki az intézményesített szolidaritás klasszikus eszközeit. Az elitek világszerte elszakadtak a társadalomtól, a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek soha nem látott szintet öltöttek. Bár az abszolút szegénység mértéke nem nőtt, a kiszolgáltatottság új formái jelentek meg, mely a középosztály jelentős részét is fenyegeti. Az alapjövedelem több, mint egy egyszerű szakpolitikai javaslat. Az alapjövedelem egy olyan rendszerszintű átalakítási kezdeményezés, mely alkalmassá teheti korunk politikai-gazdasági rendszereit arra, hogy biztosítsák az emberhez méltó életet és a biztonságot mindenki számára. Ez nem csak erkölcsi kötelességünk, hanem a piacgazdaság és a demokrácia működésének előfeltétele is. Mit mutatnak az alapjövedelemmel kapcsolatos létező kezdeményezések, pilot projektek az alapjövedelem működőképességéről? Milyen rendszerszintű átalakításokra van vagy lehet szükség az alapjövedelem mellett a szolidaritás biztosítása érdekében? Hogyan vezethető be az alapjövedelem szűkös költségvetési források mellett az európai fél-periféria országaiban?

Moderátor: Bombera Krisztina

Guy Standing professzor, az Egyetemes Feltétel Nélküli Alapjövedelem Hálózat (BIEN) társelnöke (Nagy-Britannia))
Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár
Dr Valerija Korošec alapjövedelem-szakértő (Szlovénia)
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke

13.00 – 14.00 EBÉD

MÁSODIK BLOKK

14.05–14.30 Enno Schmidt: Hogyan építsünk alapjövedelem mozgalmat? Svájci kampány tapasztalatok

14.30-16.30 Alapjövedelem mint a progresszív politika jövőképe: kampánytapasztalatok és politikai lehetőségek
Az egyenlőtlenségek óriási mértéke, a kiszolgáltatottság és bizonytalanság mértéke a globalizáció korában magával sodorta a progresszív politika társadalmi bázisát. Dühös és kiábrándult fiatalok, bizonytalan státuszú projektmunkások és dolgozó szegények tömegei várnak rendszerszintű választ a helyzetükre, amit sokszor hiába várnak a baloldal hagyományos pártjaitól. Három évtizednyi dezindusztrializáció, stagnáló reáljövedelmek és növekvő versengést követően a jóléti állam és gazdasági növekedés kombinációjára épülő szociáldemokrata konszenzus elvesztette vonzerejét. Hogyan építhető társadalmi mozgalom az alapjövedelem támogatására? Van-e még szufla a progresszív politikában? Vége van-e a szociáldemokráciának? Életképesek-e az új baloldali politikai alakulatok? Van-e alternatívája Európában az egyre terjedő tekintélyelvű illiberalizmusnak? Alkalmas-e az alapjövedelem ügye arra, hogy új alapokra helyezze a progresszív társadalmi és politikai mozgalmakat?

Moderátor: Bombera Krisztina


Enno Schmidt, a feltétel nélküli alapjövedelem elkötelezett vezéralakja, író, festőművész, elnök – Kulturimpuls Alapítvány (Svájc)
Jávor Benedek EP-képviselő, Párbeszéd Magyarországért (PM)
Pap Szilárd István újságíró, a Kettős Mérce bloggere
Dr. Hans-J. Misselwitz politikus, Szociáldemokrata Párt (Németország)

16.30 -17.00 Kérdések és válaszok

17.00-17.30 Szünet

HARMADIK BLOKK


Moderátor: Bombera Kriszta

17.30-19.00 Hogyan tovább, Magyarország? Közéleti kerekasztal egy igazságosabb Magyarországról

Sándor Mária, csecsemő és gyermek szakápoló, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság elnöke, a ,,feketeruhás nővér ”
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő
Lakner Zoltán politológus, politikai elemző, tanársegéd – ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék
Papp Réka Kinga újságíró, publicista
Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőségi tagja

Milyen is a mai magyar társadalom? Melyek a legaggasztóbb problémák itthon? Mely területeken lenne fontos azonnal változtatni? Hogyan hozhatunk létre egy szolidárisabb Magyarországot? Hogyan építsünk egy igazságos országot, ahol mindenkinek egyenlő esélye van az oktatásra, megélhetésre, felemelkedésre, az emberhez méltó életre?

Témáink

  • esélyegyenlőség
  • a munka világa
  • oktatásügy
  • egészségügy
  • pályakezdők és a kivándorlás
  • tudás alapú társadalom
  • velünk élő múlt-előítéletek és ezek feloldása
  • stb.

19.00-20.00 Szünet

FESZTIVÁL

20.00-20.15 Imre Ábris slammer előadása

20.15-20.45 „Milyen kár”Erdős Virág és Kollár-Klemecz László verses-zenés estje

20.45-21.45 Kistehén koncert

ELŐADÓK

GUY STANDINGguyfoto

Konferenciánkon a nyitóbeszédet az alapjövedelem egyik ismert szakembere, az angol Guy Standing professzor tartja majd. Guy Standing a University of London kutató professzora, a nemzetközi alapjövedelem hálózat, a BIEN társ-alapítója. Számos angol egyetemen tanított már, számos nemzetközi szervezet tanácsadója volt, mint például az UNICEF, a Világbank vagy az Európai Bizottság.
Guy Standing néhány éven keresztül Indiában alapjövedelem pilot projekt kidolgozásában vett részt egy indiai nőket képviselő szervezettel, a SEWA-val közösen.
További információ Guy Standing professzorról: www.guystanding.com

ENNO SCHMIDT577452_orig

Konferenciánkon előad a német származású, Svájcban élő Enno Schmidt, a feltétel nélküli alapjövedelem elkötelezett alakja, író, filmrendező. Enno 2006-ban egyike volt a svájci alapjövedelem koncepció kidolgozásának, elindításának. „Alapjövedelem- egy kulturális impulzus” című filmjét több mint egy millióan tekintették meg világszerte. Nemrég jelent meg az Alapjövedelem A-től Z-ig című könyve. Konferenciánkon Hogyan építsünk alapjövedelem mozgalmat? címmel svájci kampánytapasztalatait osztja majd meg velünk. További információ:http://enno-schmidt.weebly.com/

DR. VALERIJA KOROSEC

VALERIJAKEP

Dr. Valerija Korošec szlovén alapjövedelem szakértő. Az Egyetemes Alapjövedelem Hálózat, a BIEN szlovén képviselője, számos alapjövedelemmel foglalkozó publikáció és kiadvány, többek között az Alapjövedelem javaslat Szlovéniában (2012) szerzője. Szakterületei: szegénység, esélyegyenlőség, szociálpolitika, nemek közötti egyenlőség, posztmodernizmus. A szlovén Makrökonómiai Elemző és Fejlesztő Intézet munkatársa; jelenleg Ljubljanában él. További információ: @valerijaSlo

DR HANS-J. MISSELWITZ

misselwitz

Dr. Hans-J. Misselwitz a német szociáldemokrata párt, az SDP Alapértékek Bizottságának titkára, a kelet-német szociáldemokrata fórum vezetője.

1950-ben született, a jénai és a berlini egyetemen végzett biológia és biofizika szakon. 1974-81 között a berlini Tudományos Akadémián és a Humboldt Egyetemen tevékenykedett tudományos  asszisztensként, orvosi alapkutatás témában.1981-86 között teológiát tanult, majd 1 éven át plébános volt a berlini Hennigsdorfban. 1990-ben néhány hónapig kamarai tagként valamint a külügyminisztérium parlamenti titkáraként dolgozott, három hónapig pedig a német országgyűlés tagja volt. 1991-99 között a brandenburgi Politika Kutató Intézet vezetője volt Potsdamban.1999-2005 között a Wolfgang-Thierse Hivatal vezetője. 2006 óta a kelet-német szociáldemokrata fórum vezetője és a szociáldemokrata alapértékek bizottság titkára.

További információ róla: https://de.wikipedia.org/wiki/Hans-J%C3%BCrgen_Misselwitz

SZELÉNYI IVÁN

szelenyi kep

Szelényi Iván Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A város- és településszociológia, a kapitalizmus és a szocializmus szerkezeti problémáinak nemzetközi hírű kutatója.

PROGRAM

konferencia_program_magyar_11 (1) (1)

FESZTIVÁL

VERSEK

ERDŐS VIRÁG

VIRAG

Erdős Virág
az egyik leghíresebb magyar író,
de már sajnos meghalt,
vagyis nem halt meg,
csak mindig nagyon későn jár haza.

Erdős Virág
a másik leghíresebb magyar író,
pólókat ír,
szélvédőket,
állítólag ő írta, hogy
„I love Budapest”.

Olvass tovább: http://www.erdosvirag.hu/

IMRE ÁBRIS

Imre_Abris_02_grid2_fekvo_lead

A konferenciánkat záró fesztiválon fellép a 17 éves költő és slammer Imre Ábris is. A tehetséges 17 éves gimnazista verseit már több irodalmi oldalon publikálták. Slamjeivel több versenyen ért el jó eredményt: a Slam Poetry Budapest Klubon valamint a Slamnesty 3.0-n II. helyezett lett. Ábris az a 17 éves budapesti gimnazista slammer, akinek pár hete nem engedték az iskolai ballagáson elszavalni Erdős Virág Ezt is elviszem magammal vers átiratát, mert a leépített oktatási rendszert emlegette benne. Ti javasoltátok, hogy hívjuk meg őt is, mi örömmel teljesítjük a kérést. Ábris nálunk mondja el először nyilvánosan letiltott versét.

Részlet a verséből:
„Viszem, hogy tanulok, csak az utcára ne tegyenek.
Viszek a menzai ebédhez vagy öt szelet kenyeret.
Viszem, hogy magamért kiállni mindig legyen merszem.
Viszem a késésekből összegyűlt 270 percem.
Viszem a kitűnőt, a jelest, a kettest, a bukást.
Elviszem a fejembe gyömöszölt lexikális tudást.
Hisz viszek egy szívet, viszek egy májat.
De viszek egy majdnem kiölt tudásvágyat.
Viszem a szertárt, az összes kémiai vegyszert.
Elviszek egy leépített oktatási rendszert…”

KONCERTEK

A szakmai blokkok után este a fesztiválon Erdős Virág-Kollár Klemencz László előadóest és Kistehén koncert lesz! Elhangzik például Virág Ezt is elviszem magammmal című megzenésített verse.

Még egy Kistehén felvétel itt:

A KONFERENCIA SZERVEZŐI

Friedrich-Ebert-Stiftung/FES/

A Friedrich-Ebert-Stiftung Németország legrégebbi politikai alapítványa. Az alapítvány a szociális demokrácia alapértékei iránt elkötelezett és világszerte tevékenykedik a szabadságon, a szolidaritáson és a szociális igazságosságon alapuló politika érdekében. A FES 1989 óta van jelen Magyaroszágon. Hazai tevékenységének súlypontjai az európai integráció, a társadalompolitikai párbeszéd, a szakszervezeti együttműködés és a nemek közötti igazságosság. További információ: fesbp.hu

Megújuló Magyarországért Alapítvány /MMAA/

A Megújuló Magyarországért Alapítvány célja a progresszív baloldali értékvilág bemutatása és népszerűsítése, a tevékeny társadalmi felelősségvállalás elősegítése. Az MMAA 2014 júniusában alakult. Re|vízió Műhelyének keretében kutatásokat végez, konferenciákat szervez, kiadványokat gondoz, hogy élhető és felelős jövőképet nyújtson a magyar társadalomnak. Az MMAA alapvető értéknek tekint a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között.További információ: mmaa.hu

Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány /PGA/

Az Alapítványt fiatal közgazdászok hozták létre azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak a magyar progresszív gazdaságpolitkai gondolkodásnak. A PGA az elmúlt években támogatta a magyarországi politikai gazdaságtani kutatásokat, a politikai gazdaságtan tárgyú oktatást és kiadványok megjelentetését. Emellett progresszív gazdaságpolitika témában konferencia szervezéssel is foglalkozik, melyeken neves külföldi és hazai szakértők vesznek részt. További információ: proggazd.com

 

Szeretettel várunk Benneteket!