Zöld energia, zöld gazdaság

Magyarország számára a fenntartható gazdaság, az élhető jövő biztosításának egyetlen módja az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használatának fokozása.

Az otthonok energetikai korszerűsítése – hőszigeteléssel, nyílászárócserével, a fűtés modernizálásával, napkollektorok és napelemek felszerelésével – egyszerre alkalmas a háztartások rezsikiadásainak radikális és hosszú távú csökkentésére, a magyar gazdaság fejlesztésére, új munkahelyek teremtésére és az energiaimport-függés visszaszorítására.

Magyarországban nem orosz hitelből épülő, orosz technológiájú, orosz üzemanyagot használó, a hulladékát Oroszországban bérfeldolgozó új nukleáris reaktorokra – és velük az ország devizaadósságának megduplázására, egy drága és nagy környezeti kockázatú energetika mamutberuházásra – van szüksége. A jövő sokkal inkább a szél- nap- biomassza- és geotermikus/geotermális erő- illetve fűtőművekre épül, olyan decentralizált energiarendszerekre, okos hálózatokra és mérőórákra, és persze tudatos fogyasztókra, akik az energiafelhasználás környezeti következményeire is odafigyelnek.