Alapjövedelem: a koncepció

Magyarország mára élhetetlen ország lett, ahol milliókat bénít meg a nincstelenség, a kilátástalanság, a bizonytalanság. Ebben a helyzetben az alapjövedelem egy élhető Magyarország ígéretét jelenti, hiszen segítségével a szegénység mértéke a felére csökken, a bővülő fogyasztás nyomán élénkül a gazdaság, és új munkahelyek keletkeznek. Sőt, azáltal, hogy újragondoljuk a szociális állampolgárság fogalmát és megerősítjük az egyenlő méltóság elvét, összetartó politikai közösséget és önvédelemre képes köztársaságot teremthetünk.

Az alapjövedelem üzenete világos: ahelyett, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”, azt üzeni, hogy „mindenki ehessen – épp azért, hogy dolgozhasson vagy tanulhasson”. Az alapjövedelem a köztársaság egy alappillére; bizonyítja együvé tartozásunkat, és biztosítja a szabadság reális feltételeit. Az alapjövedelem a zöld-baloldali politika méltó ajánlata a jövő Magyarországának.”

ALAPJÖVEDELEM TANULMÁNY

Alapítványunk tanulmánya a magyar társadalom szociális válságára keres megoldást. A vitairatot több tucat szakértő és érintett véleményezte és az így kialakult tanulmány bemutatására 2015. március 27-i konferenciánkon került sor.

Ismerd meg a Biztos alap – Javaslat az alapjövedelem magyarországi bevezetésére című közpolitikai vitairatunkat!