Zöld Európa Nyári Egyetem

Az idei nyár legfontosabb eseménye szervezetünk életében a Zöld Európai Alapítvánnyal (GEF) és a Zöld Műhely Alapítvánnyal való együttműködésben szervezett Nyári Egyetem volt. Az eseményre Balatonfenyvesen került sor 2023. június 8-11. között.


A háromnapos tábor lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy megismerjék az ökológiai gondolkodás kulcsfontosságú területeit és azok meghatározó kérdéseit. Meghívott vendégek, a területek gyakorlói és kutatói segítették a témák feltárását, amely mellett a táborozók műhelyekbe szerveződve praktikus ismeretekre tehetek szert, esténként pedig filmvetítésekre és kvízjátékokra került sor.

Az Élelmiszer-önrendelkezés területébe Németh István gazda, sajttermelő és Kőváriné dr. Bartha Ágnes (a Magyarországi Agroökológiai Hálózat Egyesület képviseletében) vezették be a hallgatóságot. Németh István bemutatta saját családi gazdaságának működését, mint élő példát, Kőváriné dr. Bartha Ágnes pedig a talajmegújító mezőgazdaság (TMMG) gyakorlatát ismertette.

A Vízgazdálkodás kérdéseiben Dedák Dalma (környezetpolitikai szakértő, WWF) és Viszló Levente (Pro Vértes Közalapítvány elnöke) voltak kalauzaink. Ismertették a víz körforgásának összefüggéseit, és annak jelenlegi globális tendenciáit, és példákon keresztül mutatták be a vízgazdálkodás jelenlegi helyzetét, egy fenntartható klímastratégia számára irányadó gyakorlatokra mutatva rá.

A következő témakör az Életmód és önellátás volt, amelynek előadói, Szegfalvi Zsolt (Habitat for Humanity) és Takács Martin (Nagyapám Háza), valamint Pártha dász (Krisna-völgy) és Nagy Gábor (Waldorf-kert) az ország lakásállományának állapotáról, a városi életmód ellentmondásairól, szociális és ökológiai vonatkozásairól beszéltek, valamint arról, hogyan javítható és tehető fenntarthatóvá a lakhatás hagyományos és modern eszközök ötvözésével és hogyan érvényesíthetők zöld és szociális szempontok a lakásállomány fejlesztésében. Az élelmezés terén való önellátás lehetőségei szintén ebben a panelben kerültek előtérbe.

A Zöld aktivizmus panel vendégei Fischer Ádám (Ercsi alpolgármestere), Csernai Mihály (Free SZFE mozgalom, egykori SZFE HÖK elnök), Tóth Jakab (a FREE SZFE egykori aktivistája, a PARTIZÁN szerkesztő-műsorvezetője), Ajtay András (A Város Mindenkié Mozgalom aktivistája), Csillag Gábor (kultúrantropológus, Párbeszéd-Zöldek) és Szabó Márton (Párbeszéd-Zöldek aktivistája) voltak. A beszélgetés során a helyi lakosság megszólítása, a mozgalmi politizálás dinamikája, a közösségi finanszírozás, az aktivisták és lehetséges szövetségeseik közötti kapcsolatok építésének problémái mellett az európai tapasztalatokra való kitekintés is szóba került.

A Szólj bele! Vitaszínház Tóth Jakab (Partizán) és Udvardi Péter (Párbeszéd-Zöldek) vezetésével megszólaltatta a résztvevőket: érvelő vitákban, azok szabályait és törvényszerűségeit gyakorolva dolgozhattak közösen az aktivizmus érdekérvényesítő lehetőségeit illető nézeteiken.