MMAA-beszélgetés Pogátsa Zoltánnal: Hogyan kezelné a válságot a Modern Monetáris Elmélet?

Milyen válságkezelési alternetívát kínál a Modern Monetáris Elmélet?

Büttl Ferenc ez alkalommal Pogátsa Zoltán közgazdásszal, az Új Egyenlőség szerkesztőjével beszélgetett arról, hogy a neoklasszikus közgadaságtani iskola megszorító politikája helyett milyen válságkezelő megoldásokat vázol fel a Modern Monetáris Elmélet (MMT).

Gazdasági válság esetén az MMT egyik alapvetése az, hogy az állam válságkezelő programját a jegybank a helyi valuta előállításával anélkül finanszírozhatja, hogy jelentős infláció alakulna ki. Ezt a gyakorlatot már alkalmazzák az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, sőt, a szigetország jegybankja már a 2008-as válság során is így járt el. Egyes közgazdászok szerint az Európai Unió jegybankjának is hasonlóképpen kellene eljárnia.

De miért is nem lehet megszorító politikával válságot kezelni? Pogátsa Zoltán kifejti, hogy a neoklasszikus iskola szerint a válság azért van, mert az állam túlköltekezett, ezért válság során pluszos költségvetést kell csinálni. Ez elsőre felelősségteljesnek hangzik, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam elvesz adóval pénzeket a magángazdaságból, az állam viszont ezt nem költi el. Összességében így az állam tehát erőforrásokat von el a gazdaságból, amely recesszió esetén ráerősít a válságra. Ehelyett az államnak épp hogy bele kellene költenie a gazdaságba extra forrásokat és nem kellene tartania a költségvetési deficittől. Ilyen extra forrásként lehetne tekinteni az alapjövedelemre is, amellyel Pogátsa szerint az alapvető szükségletek kielégítését kellene biztosítani.

A videó megtekinthető itt!

MMT és a helikopterbén kapcsolatáról Szalai Zoltán írása.