Beszámoló a Szociális Európa konferenciáról

Szociális Demokráciáért Intézet 2019. május 11-én konferenciát szervezett Szociális Európa címmel az európai társadalmak helyzetéről és a szociális unió lehetőségéről. Szó volt a baloldal európai programjáról, a jóléti állam jövőjéről Európában, a szociális beruházásokról, egyenlőtlenségről, gyermekszegénységről, a bérlakásépítés európai programjáról, feltétel nélküli alapjövedelemről és még sok minden másról.

A konferenciát Andor László, az SZDI tudományos igazgatója nyitotta meg, bevezető előadást tartott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető és Szabó Timea, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető.
A bevezető előadások után Joakim Palme egyetemi tanár (Uppsalai Egyetem) tartott előadást A jóléti állam és a szociális beruházások Európában címmel, majd ehhez kapcsolódóan rövid referátumot tartott Bart Vanhercke OSE Brüsszel igazgatója, Alexander Kentikelenis egyetemi tanár a Bocconi Egyetemről és Krémer Balázs, a Debreceni Egyetemről.
A konferencia második felében Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője adott elő a közösségi bérlakásépítés európai programjáról
Jávor Benedek, az Európai Parlament képviselője pedig videónüzenetében az EU-s források magyarországi rossz felhasználásáról beszélt. Ez után kerekasztal beszélgetés következett Társadalmi válságok Magyarországon címmel, amelyet Büttl Ferenc közgazdász, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke vezetett, Herczog Mária közgazdász-szociológus és Erőss Gábor szociológus részvételével.

Az alábbiakban részletet közlünk Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének előadásából:

A magyar kormány kiplakátolta az országot azzal a szöveggel, hogy „ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!”. A kormányfő vajon mikor fordul azzal a magyar Suzuki és a Hankook vezetőjéhez: ha Magyarországra jössz, akkor be kell tartanod a törvényeinket?
Az állam ma a maga szerepét abban látja, hogy a kizsákmányolás zavartalanságát biztosítsa a nagytőkének, mind a hazainak, mind a nemzetközinek. Ennek leglátványosabb bizonyítéka, hogy a kormány félre néz, ha a stratégiai partnerei éppen a sztrájkolókat fenyegetik és törvényt szegnek, de emellett e célt olyan rendszerszintű eszközök biztosítják, mint

  • a lazább munkaügyi szabályok (Rabszolgatörvény csak az utolsó csepp volt a pohárban, az új Mt. korábban is a munkáltatóknak kedvezett)
  • olcsó munkaerő biztosítása nagy mennyiségben, az alacsonyan képzett munkakínálat emelése az alábbi módokon:
    • továbbtanulási lehetőségek szűkítése (2010 óta csökken a felsőoktatási programokba jelentkezők és beiratkozók száma, ami csak részben magyarázható a demográfiai változásokkal)
    • szociális ellátások szinte teljes felszámolása (a foglalkoztatást helyettesítő támogatás nem éri el a szegénységi küszöb felét. A regisztrált munkanélküliek közel fele semmilyen pénzbeli ellátást nem kap)
    • korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése

A teljes előadást, Andor László köszöntőjével és Tóth Bertalan előadásával együtt, megtekinthető itt!

A konferenciát a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Táncsics Mihány Alapítvány támogatta.