Turisták Budapesten – Mennyi az elég?

Április 30-án a Megújuló Estek rendezvénysorozat keretében Turisták Budapesten – Mennyi az elég? címmel rendezett a Zöld Terasz Alapítvány, a Megújuló Magyarorzágért Alapítvány támogatásával, egy beszélgetést az overtourism (túlturistásodás) jelenség témájában.

A rendezvény vendégei Bódis Gábor, egyetemi oktató (Metropolitan Egyetem), a Mind the Gap turisztikai coaching könyv szerzője, a Hungary Next alapítója, Német G. Dániel, Night Embassy of Budapest projekt vezetője és Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató, az MMAA kuratóriumának elnöke voltak.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy van-e egyáltalán még értelme most a túlturistásodásról vitatkozni, nem harminc éve lett-e volna inkább esedékes ez? A vendégek egyetértettek abban, hogy bár jó lett volna időben felismerni a problémát, elengedni nem szabad, és nem is késő még most egyensúlyt teremteni. Bódis Gábor mutatott rá arra a problémára, hogy amíg nincs egy állandó intézmény, ami ezzel foglalkozzon, hol egy minisztérium része vagy egy hivatal az, addig a probléma mindig másodlagos, ezáltal megoldatlan marad. Szó volt a túlturistásodástól szenvedő többi európai nagyvárosról, így Velencéről, Barcelonáról, és arról, hogy mennyiben hasonlít ezek helyzete Budapestéhez. Német G. Dániel szerint Budapest esetében a fő probléma a turista-célpontok koncentráltsága a városon belül. Arról, hogy ideális esetben milyen pozitív hatásai lehetnek a turizmusnak, Büttl Ferenc beszélt: a valutaforgalom mellett fontos az olyan munkahelyek teremtése, melyek kevéssé automatizálhatóak, és hosszú távon is szükség van rájuk, tehát a turizmus foglalkoztatás szempontjából jó ágazat. Végül felmerült az is, hogy a Vár új kormányzati funkciója a turizmussal, melynek összeegyeztethetőségéről eltérő véleménnyel voltak a résztvevők.

Az eseményről készült videó megtekinthető a Zöldike Klub facebook oldalán. Köszönjük Váradiné Naszályi Mártának, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselőjének a vendéglátást és a remek szervezést!