Teltházzal zajlott Európa jövője konferenciánk

Az Európai Zöldek, a DiEM25 és a Megújuló Magyarországért Alapítvány szervezésében egész napos konferenciát tartottunk Budapesten az A38 Hajón 2016. szeptember 19-én. Konferenciánkon 5 nemzetközi és egy hazai kerekasztal beszélgetést szerveztünk, több mint 20 résztvevővel. Az eseményen Európa vezető progresszív – zöld és újbaloldali – politikusai és gondolkodói, például Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter, a DiEM25 kezdeményezője, Philippe Lamberts az Európai Zöldek társelnöke, Jávor Benedek EP-képviselő (Párbeszéd Magyarországért), Pogátsa Zoltán DIEM25-alapító közgazdász, egyetemi docens vettek részt. Az egész napos konferencia teltházas volt, a majdnem 12 órás eseményen folyamatosan érkeztek az érdeklődők, a nap során több mint 250 vendégünk volt.

Jávor Benedek szerint a nemzetállam nem garancia az uniós szinten elkövetett hibák kivédésére, az igazi ellentét nem az Európai Unió és a nemzetállamok között áll fenn, hanem „a közösség érdekét szolgáló, a közösség által elszámoltatható politikák és a korrupt elitek által megvalósított, a közösség érdeke ellen folytatott politikák között, tagállami és EU-s szinten egyaránt”.

Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, a DiEM25 egyik alapítója a tanácskozáson arról beszélt: az Európai Unió azért nem népszerű, keveset nyújt a polgárainak, akik nem egy elvont közösséget várnak, hanem olyat, amely munkát, biztonságot, fenntarthatóságot ad, olyan kézzelfogható előnyöket, mint a schengeni rendszer vagy a diákcsere programok.

Scheiring Gábor, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke szerint a mai magyarországi helyzet kísértetiesen hasonlít az 1930-as évek elején végnapjait élő weimari köztársaságéhoz: a válsággal, a létbizonytalanság terjedésével, a helyzethez alkalmazkodni képtelen baloldali és a teret nyerő populista, illiberális erőkkel. Ennek ellenére sokan elfelejtették a tanulságokat, köztük azt, hogy milyen könnyen összeomlanak a szabadság garanciái, hogy a szociális biztonság hiánya, a középosztály leszakadása, a munkanélküliség milyen erős táptalaja lehet az antidemokratikus, illiberális politikának – mondta. Hozzátette: nem csupán a történelem ezen szeletéből lehet tanulni, de abból is, hogy mindeközben Svédországban a baloldali kormányzat képes volt olyan társadalmat berendezni, amelyik ellenállt minden fasiszta nyomásnak és megőrizte az erős demokráciát, ahol mindenki számít.

Szabó Tímea, a PM társelnöke szerint a szabadság többet jelent annál, hogy fordulhatunk-e az alkotmánybírósághoz. A szabadság az, amikor a pénztáros azt mondhatja a munkáltatójának, hogy nem dolgozom napi 12 órát; nem hagyom, hogy kizsákmányolj. Ez a szabadság minden további szabadságjog gyakorlásának a feltétele.

csoport_kicsi_facebook

MEGJELENÉSEK

Scheiring Gábor írása az újbalról a Kettős Mércén

Mandiner

Hír Tv

Figyelő

hirado.hu

RTL-Magyarul Balóval

Hír Tv Híradó

Népszava

Magyar Nemzet

FOTÓ GALÉRIA

KONFERENCIA VIDEÓK