Teltházas volt nemzetközi-konferencia fesztiválunk!

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Friedrich-Ebert-Alapítvány és a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány 2016. május 21-én nemzetközi konferencia-fesztivált rendezett. Az egész napos rendezvényen részt vett többek között Sándor Mária, Guy Standing, Szabó Tímea, Szelényi Iván, Karácsony Gergely, Lakner Zoltán, Papp Réka Kinga, Jávor Benedek és Tollner József. A három kerekasztal-beszélgetésen a progresszív politika és az alapjövedelem esélyeiről, valamint egy igazságosabb társadalom megteremtésének lehetőségéről folyt a beszélgetés. A programot fesztivál zárta slammel, verssel és koncerttel, Erdős Virág – Kollár Klemenz László, a Kistehén zenekar és Imre Ábris közreműködésével. A 17 éves slammer Imre Ábris itt szavalta el először az idei iskolai ballagáson letiltott vers-átiratát. Az egész napos, 12 órás eseményen folyamatosan érkeztek újabb érdeklődők, a nap során több száz vendégünk volt. A rendezvényen számos hazai és nemzetközi civil szervezet képviselői vettek részt sok civil érdeklődővel együtt.

A konferenciát 10.00 órakor az angol Guy Standing professzor, az Egyetemes Feltétel Nélküli Alapjövedelem Hálózat (BIEN) társelnöke nyitotta meg. Előadásának címe: A prekariátus.  Magával ragadó, szenvedélyes előadásában az alapjövedelem bevezetésének szükségességét hangsúlyozta. Őt követte a nemzetközi hírű szociológus, professzor Szelényi Iván nyitó előadása a szegénységről és kiutakról.

Az első kerekasztal-beszélgetés 11.00-kor kezdődött, témája: Alapjövedelem bevetésen: pilot projektek és társadalompolitikai rendszerreformok volt. A beszélgetésen részt vett  Guy StandingSzelényi Iván, Dr Valerija Korošec alapjövedelem-szakértő Szlovéniából valamint Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke. Guy Standing létező alapjövedelem pilot projektjeinek eredményességével érvelt az alapjövedelem mellett és támogatta a Zuglóban bevezetett rászorultságon alapuló alapjövedelem modellt is. A szlovén szakértő hozzátette, hogy bár Szlovéniában sokat támogatják az alapjövedelmet, de a jelenlegi parlamenti pártok egyike sem áll az ügy mellé. Kijelentette, hogy egy olyan kicsi országban, mint Szlovénia, nincs értelme pilot projekteket bevezetni, csakis az egész országban, hiszen lakosaik száma csupán 2 millió fő.

MMAA-65

A második blokkban 14.00 órakor először Enno Schmidt, a svájci alapjövedelem mozgalom meghatározó alakja tartott előadást Hogyan építsünk alapjövedelem mozgalmat? címmel. Enno beszámolt arról, hogy Svájcban heteken belül népszavazást tartanak az alapjövedelem bevezetéséről.

Őt követte a második kerekasztal-beszélgetés 14.30-kor, melynek témája: Alapjövedelem mint a progresszív politika jövőképe: kampánytapasztalatok és politikai lehetőségek volt. A beszélgetésen részt vett Enno Schmidt, Jávor Benedek EP-képviselő, Párbeszéd Magyarországért (PM), Pap Szilárd István újságíró, a Kettős Mérce bloggere, valamint Dr. Hans-J. Misselwitz, a német Szociáldemokrata Párt (SDP) Alapértékek Bizottságának titkára, a kelet-német szociáldemokrata fórum vezetője. A beszélgetés központjában a progresszív baloldali politika és politikai pártok európai helyzete, felelőssége és jövője álltak.

MMAA-111

A 17.30-kor kezdődő harmadik blokk témája volt: Hogyan tovább, Magyarország? Közéleti kerekasztal egy igazságosabb Magyarországról. A beszélgetés résztvevői: Sándor Mária, csecsemő és gyermek szakápoló, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság elnöke, a ,,feketeruhás nővér, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő, Lakner Zoltán politológus, politikai elemző, tanársegéd – ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék, Papp Réka Kinga újságíró,publicista valamint Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőségi tagja voltak. Moderátorunk, Bombera Krisztina a hazai civilek és a politikusok viszonyáról, felelősségéről kérdezte a beszélgetőket. A diskurzus középpontjában a mai magyar valóság, kiemelten problémás területek (oktatásügy, egészségügy), civil mozgalmak és politikai pártok együttműködésének lehetőségei álltak.

MMAA-127

A konferenciát este 20.00 órától fesztivál zárta, melyen fellépett Imre Ábris slammer, Erdős Virág költő, Kollár Klemenz László zenész és a Kistehén zenekar. A 17 éves slammer, költő Imre Ábris itt szavalta el először nyilvánosan Erdős Virág: Ezt is elviszem magammal vers-átiratát, melyet az idei ballagáson letiltottak az oktatási rendszert kritizáló tartalma miatt. Őt követte Erdős Virág-Kollár Klemenz László Milyen kár című verses-zenés előadása és a Kistehén Zenekar koncertje.

MMAA-64

Az egész napos, 12 órás eseményen folyamatosan érkeztek újabb érdeklődők, a nap során több száz vendégünk volt. A rendezvényen számos hazai és nemzetközi civil szervezet képviselői vettek részt sok civil érdeklődővel együtt. Érkeztek hozzánk még a Jemeni Nagykövetségtől is érdeklődők, jelen voltak az FNA Egyesület és az Egyetemes Alapjövedelem Hálózat  képviselői, nőjogi szervezetek, szegénységellenes civilek, szakszervezeti vezetők, nővérek, ápolók, tanárok, szociális munkások, egyetemisták, egyetemi tanárok, kisgyermekes családok és nyugdíjasok is.

A konferencián készült képeket itt nézhetitek meg.

Alapítványunk elnöke, Scheiring Gábor írása a konferencia témája kapcsán  Alapjövedelem vagy barbárság címmel.

Néhány megjelenés a konferenciáról:

Népszava

24.hu

Hír TV

Sándor Mária és Társai

Angol megjelenés:

Egyetemes Feltétel Nélküli Jövedelem Hálózat (BIEN)

A konferenciára készítettünk egy kisfilmet A jövő Magyarországa címmel.

A filmben fiatalokat kérdeztünk arról, milyen ma Magyarországon fiatalnak lenni. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják az országot, a társadalmat és milyen dolgokon változtatnának, hogy egy igazságosabb országban élhessünk.

A kisfilmet alapítványunk AZ IGAZSÁGOSSÁG FORRADALMA című nemzetközi konferencia-fesztiválján vetítettük le Hogyan tovább Magyarország c. közéleti kerekasztal-beszélgetésünk előtt.

KONFERENCIA VIDEÓK

INTERJÚK

Köszöntők

Nyitó beszédek

Kerekasztal-beszélgetések

 

FESZTIVÁL