Biztos alap: az MMAA vitairata az alapjövedelemről

Letölthető közpolitikai vitairat

„Magyarország mára élhetetlen ország lett, ahol milliókat bénít meg a nincstelenség, a kilátástalanság, a bizonytalanság. Ebben a helyzetben az alapjövedelem egy élhető Magyarország ígéretét jelenti, hiszen segítségével a szegénység mértéke a felére csökken, a bővülő fogyasztás nyomán élénkül a gazdaság, és új munkahelyek keletkeznek. Sőt, azáltal, hogy újragondoljuk a szociális állampolgárság fogalmát és megerősítjük az egyenlő méltóság elvét, összetartó politikai közösséget és önvédelemre képes köztársaságot teremthetünk.

Az alapjövedelem a progresszív, újbaloldali válasz az Orbán-rezsim perverz újraelosztására, mely a szegények pénzéből a gazdagokat támogatja. Az alapjövedelem humanista filozófiája szöges ellentéte az Orbán-rezsim kirekesztő társadalompolitikájának, amely esélyt sem ad az alul lévőknek, nem kínál biztonságot a lecsúszás ellen, és csak egy szűk elit érdekeit képviseli.

Az alapjövedelem üzenete világos: ahelyett, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”, azt üzeni, hogy „mindenki ehessen – épp azért, hogy dolgozhasson vagy tanulhasson”. Az alapjövedelem a köztársaság egy alappillére; bizonyítja együvé tartozásunkat, és biztosítja a szabadság reális feltételeit. Az alapjövedelem a zöld-baloldali politika méltó ajánlata a jövő Magyarországának.”

Részletek az MMAA alapjövedelem vitairatában.

Tetszett? Nem tetszett? Kérdésed, megjegyzésed, javaslatod van? Oszd meg velünk itt!