A várandós időzített bomba?

Lezajlott az első Zöld Terasz Budavár, melynek témája a természetes szülés volt, vendége pedig Csörgő Andrea, dúla, terhességi és családvezetési tanácsadó. Valószínűleg a szép tavaszi délután is közbeszólt ma és kevesebben jöttek, mint a téma iránt érdeklődők, de így szűkebb baráti körben is jót beszélgettünk a várandósság és a szülés, valamint az azt követő időszak nehézségeiről. Az öt gyermekes szakemberrel körbejártuk a természetes szülés helyzetét Magyarországon, megnéztük, mi a felelőssége a várandósok szülésre való felkészítésében a szakembereknek- orvosoknak, szülésznőknek és védőnőknek, dúláknak, valamint a családnak és barátoknak. A beszélgetésből kiderült, hogy jelenleg nincs túl sok olyan intézmény itthon, ahol természetes szülésre van lehetősége az anyáknak és az is, hogy mi lehet az oka a szülész-nőgyógyász társadalom óvatosságának a sokszor értelmetlen, felesleges vagy fájdalommal járó szülészeti beavatkozások elvégzésekor. A beszélgetésen részt vevő anyák felidézték saját szülési élményeiket és érdekes módon a megjelent férfiak is nagyon aktívan kérdeztek, véleményeztek.
Számomra Andrea legemlékezetesebb mondata a következő volt:” A legtöbb szülész orvos úgy tekint a várandósra, mint egy időzített bombára és mindent megtesz, hogy kézben tartsa a szülés amúgy természetesen is lezajló folyamatát.” Na, ezen a szemléleten kellene változtatni….
Nekem is emlékezetes este marad, hiszen tíz évvel a szülésem után jól ki tudtam magamból adni a szülés miatti traumáimat, először tudtam róla beszélgetni sorstársak között, ami Andrea szerint is alapvető fontosságú minden szülésen átesett nőnek. Holnap írok a beszélgetésről mindenkinek, most elbúcsúzom mára! Legközelebb gyertek többen, tényleg megéri!