Alapjövedelem

Az alapjövedelem annak az alkotmányos alapelvnek a kifejezése, hogy mindannyian egyenrangú tagjai vagyunk közös hazánknak, a Magyar Köztársaságnak.

Közösen viseljük a terheket, lehetőségeink szerint élvezzük a javakat, és e javakból kölcsönösen garantáljuk egymásnak az emberhez méltó életet; a szabadságon és a jog előtti egyenlőségen túl a létbiztonságot. Az alapjövedelem azt jelenti, hogy a Magyar Köztársaság nem egy szűk elit játszótere, hanem mindannyiunk közös otthona.

Az alapjövedelem azt jelenti, hogy nincs másodrendű állampolgár. Az alapjövedelem üzenete világos: ahelyett, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”, azt üzeni, hogy „mindenki ehessen – épp azért, hogy dolgozhasson vagy tanulhasson”. Az alapjövedelem a köztársaság egy alappillére; bizonyítja együvé tartozásunkat, és biztosítja a szabadság reális feltételeit. Az alapjövedelem a zöld-baloldali politika méltó ajánlata a jövő Magyarországának. Az alapjövedelem olyan eszköz, amely – bár nem ad megoldást minden problémára –, tömegeknek segíthet kimászni a gödörből, egyről a kettőre jutni, vagy áthidalni egy nehéz időszakot.

A koncepció

Bemutatkozó konferencia