Növényi alapú étrend
Elsősorban növényi eredetű élelmiszerekre épülő étkezés, amely jelentősen csökkenti vagy teljesen kizárja az állati eredetű termékek fogyasztását.
Elsősorban növényi eredetű élelmiszerekre épülő étkezés, amely jelentősen csökkenti vagy teljesen kizárja az állati eredetű termékek fogyasztását.
a tengerek és óceánok hőmérséklete fokozatosan emelkedik, mivel az óceánok elnyelik a légkörben felhalmozódó többlet hőt.
Azt mutatja meg, hogy egy ember, közösség vagy ország mennyi természeti erőforrást használ fel, illetve mekkora terület szükséges az energia, élelmiszer és anyagok előállításához, valamint a keletkező melléktermékek, például szén-dioxid elnyeléséhez.
Smart grid és mesterséges intelligencia (AI) technológiák, amelyek javítják az áramellátó hálózat hatékonyságát és a megbízhatóságát
Modern technológiákon alapuló mérési rendszer, amely lehetővé teszi az energiafogyasztás valós idejű nyomon követését és adatainak továbbítását a szolgáltatók és fogyasztók között.
Azoknak a hasznoknak az összessége, amelyeket az emberek a természet működéséből nyernek.
A Föld élő és élettelen elemeinek összetett rendszerei, ahol az élőlények (növények, állatok, mikroorganizmusok) és környezetük (víz, talaj, levegő) kölcsönhatásban vannak egymással.
A múltbéli éghajlatok tanulmányozásával foglalkozó tudományág, amely segít megérteni a Föld klímájának hosszú távú változásait.
Nemzetközi megállapodás (2015), amelynek célja, hogy a Föld átlaghőmérséklet-emelkedését 2°C alatt tartsák az iparosodás előtti szinthez képest
Olyan talajréteg, amely legalább két egymást követő évben fagyott állapotban marad. A globális felmelegedés hatására a permafroszt olvadása egyre gyorsul.
Fenntartható gazdálkodási és életmódrendszer, amely a természet mintáit és folyamatait követve alakít ki önfenntartó ökoszisztémákat.
Olyan helyzet, amikor több, egymással összefüggő és egymást erősítő válság egyszerre áll fenn.
Öngerjesztő változás, amelyben egy rendszer kimenete állandóan pozitív impulzusokkal erősíti a bemenetet.
Olyan fenntartható gazdálkodás, amely nemcsak megőrzi, hanem javítja is a talaj, a víz és az ökoszisztémák egészségét. Célja, hogy a természetes rendszerek helyreállításával növelje a termelékenységet, miközben csökkenti a mezőgazdaság negatív környezeti hatásait.
Egy közösség, ökoszisztéma vagy gazdaság alkalmazkodóképessége a klímaváltozás hatásaival szemben
Olyan közösségek, akik különböző okokból nagyobb kockázatnak vannak kitéve a környezeti, gazdasági vagy társadalmi változásokkal szemben.