Varoufakis: Az egyetlen megoldás a Green New Deal – Mérce

Szemle

Ez a cikk Yanis Varoufakis és David Adler Guardianben megjelent cikkének fordítása.

Amerikai vérontás, Brexit összeomlás, fogolytáborok ökológiai katasztrófa – a mindennapok elkeserítő hírei egymástól függetlennek tűnhetnek, ám valójában ugyanannak a betegségnek a szörnyű tünetei. E betegséget pedig a 2008-as globális pénzügyi válság szabadította a világra.

A válság éveiben zöld aktivisták egy holisztikus válságkezelő megoldást javasoltak Európában és az Egyesült Államokban is: egy „Green New Deal”-t követeltek, ami egyszerre jelentett volna befektetést a bolygó és az emberiség jövőjébe. A fősodorbeli közgazdászok hamar elhessegették az elképzelést. Egyszerűbb volt a közvetlen pénzügyi stimuláció, ami pusztán tüneti kezelés volt. Mostanra azonban az összes tünet kiújult, az eddigi kezelések pedig már nem működnek, ahogy az antibiotikumok is elveszítik a hatásukat a mutálódott kórokozókkal szemben.

Mondhatnánk, hogy „Na ugye, előre szóltunk!”, de ez most nem lenne helyénvaló. Soha annyi használatlan vagy rosszul használt pénz nem halmozódott fel a világgazdaságban, mint az elmúlt évtizedben. Mindemellett pedig soha nem hiányzott ennyire a tőkebefektetés a gazdaság kizöldítéséhez.