Utolsóként lakhatás: 2018-ban is fokozódott a lakásszegénység – Mérce

Szemle

Egy nemzetközi összehasonlítás alapján az egész világon Budapesten emelkedtek leggyorsabban a lakossági ingatlanárak 2018 utolsó negyedévében. Ingatlanpiaci szempontból tehát egyre vonzóbb befektetési központtá válik a főváros és Magyarország, lakni viszont egyre nehezebb. 

„Nagyjából egymillió ember áll közel ahhoz, hogy tartozásai miatt kikapcsolják az áramszolgáltatást otthonában, és a lakhatás területén alig találni olyan mutatót, amely ne a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését jelezné.” – szól a Habitat for Humanity Magyarország és a Periféria Közpolitikai Kutatóközpont frissen megjelent éves lakhatási jelentése.

A Habitat 2011 óta minden évben felméri a magyar lakhatási szegénység mértékét és megnyilvánulási formáit, szakpolitikai munkájuk része a különböző megoldási javaslatok kidolgozása is. Szakpolitikai munkájuk sarokköve az évente megjelenő beszámoló, aminek, bár évről évre új adatokkal frissül, a lényege sajnos nem változik: a lakáspolitikai beavatkozásoknak csak egészen kis töredéke segít a veszélyeztetett rétegeknek.

tovább

A Habitat for Humanity Magyarország 2018-as lakhatási jelentése a lenti linken érhető el.

Lakhatási jelentés 2018