U.N. report suggests temporary basic income to help world’s poorest amid pandemic – Reuters

Szemle

ENSZ: átmeneti alapjövedelemmel lehetne segíteni a legszegényebbeket a járvány során

 Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) friss kutatása azt a megállapítást tartalmazza, hogy egy átmeneti alapjövedelem-programmal otthon lehetne tartani a világon legszegényebb 2,7 milliárd embert (akik 132 fejlődő országban oszlanak el) és ezáltal lehetne csökkenteni a COVID-19 terjedését. 

“Elfogadhatatlan, hogy a mentőcsomagok csak a nagy piacokat és nagyvállalatokat illessék meg”, nyilatkozta Achim Steiner, az UNDP munkatársa, aki a legszegényebbek számára jutatott átmeneti alapjövedelemben látja a válságkezelés egyik opcióját. Az ENSZ-tanulmány azt javasolja, hogy kedvezményeket kell nyújtani a fejlődő országoknak a már meglévő hiteleikből, ezzel pedig források szabadulnának fel az alapjövedelem finanszírozására. Az azonban, hogy valóban elegendő forrás szabadulna-e fel ezekkel a kedvezményekkel, egyelőre nem bizonyított.

Az ENSZ kutatásai szerint a COVID-19 járvány és a vele járó gazdasági recesszió 1990 óta nem látott mértékben fogja növelni a szegénység mértékét és 265 millió embert sodorhat az éhezés szélére.

(Csepregi Dávid összefoglalója)