Tegnaptól igényelhetik a spanyolok az alapjövedelmet – Mérce

Szemle

Hétfőn nyújthatták be az első igényeket a spanyol kormány válságkezelési intézkedéseként bevezetett alapjövedelemre.

Ahogy arról már mi is írtunk, május végén hivatalossá vált, hogy a spanyol állampolgárok június 15-től igényelhetik majd az alapjövedelmet, ami egy 1 személyes háztartás esetében 472 euró (163 ezer forint) lesz. Ezt az igénylő akkor kapja meg teljes összegben, ha nincs semmilyen bevétele. De ha valaki például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól. A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró (350 ezer forint).

Az alapjövedelem baloldali PSOE-Unidas Podemos kormánykoalíció által a koronavírus-járvány okozta válság kárainak enyhítésére szánt juttatás, amelyet nemrégiben hagyott jóvá a spanyol minisztertanács.

Alapjövedelemre a 23 és 65 év közötti korosztály jogosult, illetve 18 éves kortól az, aki kiskorú gyermeket nevel. Külföldi állampolgár esetében az igénylés feltétele legalább egyéves érvényes tartózkodási engedély.

A jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona – lakóingatlanát nem számolva – nem éri el a 16614 eurót (5,7 millió forint). Többszemélyes háztartás esetén ennek összege 46146 euró (15,9 millió forint). 850 ezer háztartást, összesen 2,3 millió embert érhet el a támogatás, 30 százalékuk gyerek. Az első 100 ezer igénylő már június végén megkaphatja a juttatást. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.