Százezer forintig válságkezelő juttatást minden rászorulónak – KlikkTV

Szemle

A gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedéhez mérten, 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. A gyorsuló infláció miatt, az élelmiszerárak az egekben. Erre az esztendőre sokan jósoltak gazdasági lassulást, akár még recessziót is, de a koronavírus-járvány egyértelműen mélyrepülésbe taszította a világ gazdaságát. „Azonban nincs ma olyan közgazdász, aki meg tudja mondani, ebből a recesszióból mennyi írható a vírus javára és mennyi következett volna be amúgy is” – mondta a Klikktv-nek Büttl Ferenc, közgazdász, egyetemi tanár.

Hozzátette: „és a feketeleves még csak most jön, két okból: egyfelől az első hullámban nem egyszerre, azonos időben veszítették el az emberek a munkahelyüket, hanem fokozatosan, és sokan most, szeptemberben kapták meg az utolsó munkakeresési támogatást. Másfelől pedig itt a járvány következő hulláma.” Tehát mind többen és többen maradnak jövedelem nélkül, akik így a fogyasztásból kiesnek, miközben megjósolhatatlan, hogy a járvány miatt, találnak-e maguknak állást, vagy segít-e nekik az állam.

„Úgy gondolom, hogy a vállalatok a munkavállalónak a bértámogatását meg fogják hosszabbítani és bővített körre terjesztik ki, hiszen a logika ezt diktálja. De még ez sem lesz elég” – gondolja a közgazdász. Szerinte: „emellett meg kell emelni a munkakeresési járadék időtartamát és válságkezelő juttatást kell adni azoknak, akik erre rászorulnak, úgy, ahogy például az I. kerületben történt tavasszal. Ott százezer forintig mindenkinek pótolták a kiesett bevételeit”.