Spanyol alapjövedelem, skót alapjövedelem

Szemle

Júniusban startol a spanyol alapjövedelem-program

A szocialisták és a Podemos baloldali koalíciója előreláthatólag jövő héten dönt az alapjövedelem-koncepciók egy fajtájának, a garantált minimumjövedelem júniusi elindításáról. A program célzottan juttat havi 462 és 1015 euró közötti összeget az állampolgároknak szociális helyzetüktől függően.

A csomagban az egyén helyett a háztartásokat fogják gazdasági egységnek tekinteni, és megközelítőleg 3 milliárd euró lesz a program éves költségvetése. Ezzel 850 000 háztartás, és közel 2 millió gyermek számára nyílna kiút a nélkülözésből.

“A juttatás rendszeres és állandó lesz” – mondta Pedro Sanchez, Spanyolország szocialista elnöke. Hozzátette: “Sem a kormány, sem pedig a spanyol társadalom nem fog többé félrenézni miközben sajnos néhány városban honfitársaink ingyen ebédért állnak sorban.”

Skót alapjövedelem: túlélés és növekedés

A koronavíros okozta világjárvány rámutatott a mindennapok bizonytalanságára, ami jelen gazdasági berendezkedésünk meghatározó aspektusa. Az alapjövedelem, habár nem új ötlet, éppen ezt a bizonytalanságot tudná mérsékelni a válság alatt, és akár egy új társadalmi szerződés megalapozása is lehet a jövő számára – állítja Jamie Cooke, a The Herald szerzője. 

Egy nemrég kiértékelt közvélemény kutatás eredményei szerint az FNA-nak már igen erős támogatottsága van a skót lakosság körében. Cooke úgy gondolja, ideje hogy meginduljon a diskurzus a politika szintjén is támogatók (Skót Nemzeti Párt, Zöldek) és szkeptikusok között is (Skót Konzervatívok). Érdekes, hogy habár a Skót Munkáspárt egyelőre nem sok szót ejtett a skóciai alapjövedelemről, helyi szinten a munkáspárti képviselők azok, akik a legaktívabban kampányolnak mellette. A politikai szereplők palettája széles, azonban Cooke szerint vita tárgya már nem az, hogy kell-e alapjövedelem: a kérdés az, hogy ezek a diverz szereplők együttműködve, ki lelkesedéssel, ki kritikai támogatással, milyen programot tudnak kialakítani. 

Hisz a tét magas, az idő pedig szűkös: olyan megoldást kell találni a gazdasági válságra, amely minimális emberáldozattal és maximális pénzügyi biztonsággal jár. Cooke szerint – és ezzel már jó ideje nincs egyedül – az átmeneti alapjövedelem lehet erre talán a legmegfelelőbb megoldás, amely egyben össze is kötheti a jelent egy igazságosabb, egyenlőbb és humánusabb jövővel. 

“Itt az idő, hogy olyan ötleteket fedezzünk fel, amelyek egykor túlságosan radikálisnak tűntek, és létre kell hoznunk egy új normát, amely gyökere a biztonság és az egyenlő esélyek. Nem a szimpla túlélés a cél, hanem társadalmunk felvirágzása” – zárja cikkét Jamie Cooke.