Lakáspiaci jelentés, 2019 május – MNB

Szemle

“2019-ban folytatódhat a lakásárak növekedése. Az idei évben a lakáspiacot meghatározó makrogazdasági fundamentumok továbbra is kedvezően alakulnak, ami hozzájárul a lakásárak emelkedéséhez. A lakossági reáljövedelmek tartós emelkedése és a hosszabb távú jövedelemvárakozásokat alakító munkanélküliségi ráta tartós csökkenése várakozásunk szerint idén tovább folytatódik. A kedvező finanszírozási környezet mellett az otthonteremtési programok kiterjesztése várhatóan az idei évben is támogatja majd a lakáspiac felfutását, ezzel párhuzamosan a háztartások hitelkereslete is élénk maradhat, ami hozzájárul a lakásárak folytatódó emelkedéséhez.”

“A budapesti újlakás-kínálat nem tud lépést tartani a magas kereslettel, ráadásul 2020-tól visszaesés is várható az építkezésekben. Budapesten a lakásfejlesztők 2019-ben még 14,6 ezer új lakás átadását tervezik, míg 2020-ra már csupán 5,9 ezer lakásét, ami 59 százalékos visszaesést jelent a tervezett kínálatban egy év alatt.”

“Nemzetközi összevetésben Magyarországon magas a saját lakástulajdon aránya, és a lakosság vagyonának nagy részét a lakás teszi ki. Az intézményi bérlakáspiaccal rendelkező országokban ugyanakkor a lakásbérlés releváns, hosszú távú alternatívát kínál a vásárlással szemben, amire a lakásárak növekedésének fényében Magyarországon is egyre nagyobb igény jelentkezhet.”