Írország kormánya is elköteleződött a feltétel nélküli alapjövedelem mellett

Szemle

A koronavírus járvány során a ír kormánykoalíció számára is megmutatta, hogy az alapjövedelem hatékony válságkezelő eszköz lehet, sőt, a jövőben is helye van a szociálpolitika eszköztárában. Ezzel az írek követik a skótok és spanyolok példáját, trenddé alakítva az alapjövedelem intézményesítése melletti kormányzati elköteleződést Európában. 

A három pártból álló koalíció június közepén egyezett meg közös programjukból, amiben többek között kijelentik, hogy a jelenlegi ciklus 5 évében a szigetországban is alapjövedelem-kísérletet fognak indítani a finn, kanadai, indiai és amerikai példák alapján. A kormányprogramba az FNA ötletét a Zöld Párt hozta be, amely a következőképpen nyilatkozott: “Az alapjövedelem egyfajta elköteleződést szimbolizál a jelenlegi gazdasági berendezkedésünk átalakítása mellett, és az egyik első lépés az adó- és jóléti rendszer fokozatos reformja irányába”. A Zöld Párt manifesztója szerint az általuk támogatott FNA valóban univerzális lenne, tehát mindenféle igénylési és ellenőrzési folyamat nélkül járna Írország állampolgárainak. 

Az írek is előszeretettel hivatkoznak a finn kísérletre, ami nem véletlen: annak ellenére, hogy a munkanélküliség stimulusra nem igazán volt hatással a program, a résztvevők lelki- és fizikai állapota, az emberekbe és az állami intézményekbe vetett bizalma jelentősen megnőtt.

Csepregi Dávid összefoglalója

Universal basic income: Next government commits to a pilot programme to trial it – thejournal.ie

The Green Party had called for a trial similar to those carried out in other countries in its election manifesto.

THE NEXT GOVERNMENT has committed to trialing Universal Basic Income (UBI) in Ireland at some stage over the next five years, according to the programme for government published yesterday.