Húsz év múlva Ön is feltétel nélküli alapjövedelemből fog élni – növekedés.hu

Szemle

A baloldali spanyol kormány bevezeti a feltétel nélküli alapjövedelmet. Hivatalosan ez az első eset, hogy egy európai ország így dönt. Ismert, hogy nem olyan régen Finnország elindított egy két éves álkísérletet kétezer alannyal. A spanyol kormány viszont azt reméli, hogy náluk örökre fennmarad.

Közel egymillió spanyol család fogja kapni, és mintegy 3-3,5 milliárd euróba fog kerülni. Ebből is látszik, hogy valójában nem teljesen feltétel nélküli alapjövedelemről van szó, hiszen azt szó szerint feltétel nélkül mindenki kapná.

Sokkal inkább a kisjövedelműeknek nyújtott juttatásról van szó, azaz technikailag valamifajta garantált minimáljövedelemről.Ebben azonban Spanyolország mégsem első. Ilyen típusú juttatások már vannak a skandináv országokban, ahol az a filozófia, hogy pusztán abból adódóan, hogy valaki emberi lény, nem mehet az életminősége bizonyos minimális szint alá.

Lehetünk keresztyének, szociáldemokraták, vagy szinte bármely más morális kód hívei, abban egyet fogunk érteni, hogy az emberi méltóság bizonyos minimális jövedelem alatt csorbul.