Germany is beginning a universal-basic-income trial with people getting $1,400 a month for 3 years – Business Insider

Szemle

Alapjövedelem kísérelt Németországban: havi 1200 euró 3 éven keresztül

1200 eurót fog kapni 3 éven keresztül az a 120 szerencsés önkéntes, akiket kiválasztottak a héten startoló német alapjövedelem kísérlet résztvevőiként. 1380 kevésbé szerencsés társukból fókuszcsoport alakult, a cél pedig nem más, hogy a gyakorlatban is bizonyítva legyen az alapjövedelem filozófiai megalapozása. Az évek során a kutatás levezetői gyűjteni fogják mindkét csoport tapasztalatait, amelyek összevetésével igyekeznek konklúzióra jutni az alapjövedelem társadalmi és gazdasági hatásait illetően.

“Jó esetben eddig az alapjövedelemről szóló viták egy filozófusklub gyűléseire emlékeztettek, rossz esetben pedig vérre menő hitvitákra” – nyilatkozta Jürgen Schüpp, a jelenlegi kísérlet vezetője. Schüpp elmondása szerint a mostani kísérlet arra hivatott, hogy tudományos tényekkel rukkoljon elő ahelyett, hogy a szélsőségesen pro-, vagy anti-FNA párti erők közötti elméleti összecsapásokban fulladjon ki az alapjövedelem körüli vita.  

Ahhoz, hogy a kutatás megvalósulhasson a német Mein Grundeinkommen (“Az én alapjövedelmem”) nevű FNA párti egyesület és a Német Gazdaságkutató Intézet (Deutsche Institüt für Wirtschaftsforschung) magánszemélyektől gyűjtött donációkat. A 3 éves kísérlethez több mint 140 000 adományozó járult hozzá valamilyen összeggel.

A magyar nyelvű összefoglaló Csepregi Dávid munkája.