Éves jelentés a lakhatási szegénységről – Habitat for Humanity Magyarország

Szemle

A Habitat idén nyolcadik alkalommal publikálja éves jelentését a lakhatási szegénységről, amelynek bemutatóját ezúttal is október 5-én, a lakhatási világnapon tartjuk. Kiadványunkban kiemelt hangsúlyt kapnak a felvázolt problémák megoldására vagy enyhítésére adott javaslataink.

Az előző évekhez hasonlóan most is összefoglaljuk a lakhatással kapcsolatos költségvetési kiadások és közpolitikai döntések idei alakulását, valamint a lakhatás megfizethetőségének legaktuálisabb kérdéseit – külön hangsúlyt fektetve a koronavírus-járvány által létrehozott új helyzetekre.

Ezek mellett külön fejezetben foglalkozunk a befektetési célú ingatlanvásárlások hatásával a magyar ingatlan- és albérletpiacra, illetve elemezzük a lakhatás financializációjának következményeit. Az idei jelentés másik fókusztémája az energiaszegénység, ami hozzávetőlegesen a magyar háztartások 10 százalékát érinti. Továbbá megvizsgáljuk a fogyatékos emberek, különösen a mozgáskorlátozottak lakhatási helyzetét és a számukra elérhető lakhatási megoldásokat.


Hárommillió ember küzd lakhatási gondokkal a világjárvány okozta gazdasági válság küszöbén – 444

A 2019-es év sem termett átfogó, kormányzati szintű, a leginkább rászorulókat támogató lakáspolitikát Magyarországon, pedig a lakhatási szegénység továbbra is a magyar társadalom egyik legkomolyabb problémája, országszerte nagyjából hárommillió embert érint. A 2020-ban az országra köszöntött koronavírus-járvány, és a nyomán érkező gazdasági visszaesés ráadásul megmutatták, milyen nehéz helyzetbe tudnak kerülni pillanatok alatt azok, akiknek megtakarítások nélkül, erejükön felül kell költeniük havonta a lakhatásukra, legyen az hiteltörlesztés, bérleti díj, vagy a közüzemi számlák fizetése.