“Elérkezett az idő” – alapjövedelem Skóciában – Independent

Szemle

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a hétfői, rendszeresen megtartott járványügyi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy elérkezett az idő az alapjövedelem bevezetésére. 

A skót kormány már több területen kísérletezik az FNA-val, a brit kormány hozzájárulása kell azonban ahhoz, hogy kiterjesszék Skócia hatáskörét az adó- és szociálpolitika terén. A brit kormány politikai akarata szükséges ahhoz is, hogy országos szintű alapjövedelem program induljon Nagy Britanniában. Sturgeon tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy már történik a konstruktív egyeztetés ez ügyben. 

Felnőttenként évi 5200, 16 éves kor alatt pedig évi 2600 fonttal számolva az FNA-program 20 milliárd fontot tenne ki Skócia éves költségvetéséből.

A skót első miniszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai győzték meg az FNA bevezetésének szükségességéről. Ez azonban nem csupán válságkezelő alapjövedelem lenne, hanem permanens részét képezné a jövőben a skót (és akár a brit) szociál- és gazdaságpolitikának.

(‘Time has come’ for universal basic income, says Sturgeon címmel megjelent Independent cikk Csepregi Dávid által készített összefoglalója)