Coronavirus: Spain to become first country in Europe to roll out universal basic income – Independent

Szemle

Spain is to roll out a universal basic income (UBI) “as soon as possible” to mitigate the impact of coronavirus.

Minister for economic affairs Nadia Calvino told Spanish broadcaster La Sexta on Sunday night that the move was intended to help families during the pandemic.

But Ms Calvino, who is also deputy prime minister, said the government’s ambition was that UBI could become something that “stays forever, that becomes a structural instrument, a permanent instrument”.

Alapjövedelem bevezetésével enyhítik a járvány gazdasági hatásait Spanyolországban. Ha az intézkedés a járvány után is életben marad, akkor Spanyolország lesz az az európai ország, ahol először valósul meg az országos szintű, hosszútávú feltétel nélküli alapjövedelem. 

Nadia Calvino, Spanyolország pénzügyminisztere szombat este jelentette be, hogy a COVID-19 járvány alatt a családok megsegítése érdekében feltétel nélküli alapjövedelmet vezetnek be az országban. Hozzátette, hogy a kormány ambíciója jelenleg az, hogy az FNA “maradjon örökre, váljon az ellátórendszer állandó eszközévé”. 

Spanyolország a második leginkább érintett ország járványügyi szempontból, hétfőig 135,032 esetet diagnosztizáltak és 13,055 haláleset történt. Mivel az iskolák, boltok és éttermek március 14-e óta zárva vannak, a lakosságra pedig kijárási tilalom vonatkozik, az ország gazdasága gyakorlatilag a szakadék szélére került. A korlátozások április 26-ig biztosan maradnak.

Eddig csupán Iránban vezettek be országos szintű FNA-t 2011-ben, máshol csak regionális szinten kísérleteztek vele. A leghíresebb kísérlet talán a finnországi volt, aminek a résztvevői 560 eurót kaptak havonta. Kutatások bebizonyították, hogy a résztvevők egészségi állapota és boldogsági indexe magasabb volt a kísérlet alatt. Ha Spanyolországban hosszú távon fennmarad az FNA, az mindenképpen precedens értékű lenne Európában.

170 parlamenti képviselő támogatásával Nagy-Britanniában is napirendre került az FNA bevezetése, ezt azonban Rishi Sunak, konzervatív pénzügyminiszter lesöpörte az asztalról.

Csepregi Dávid összefogalója