BESZÁMOLÓ AZ IDŐSGONDOZÁS A COVID-19 ÉRÁBAN CÍMŰ PANELBESZÉLGETÉSRŐL – ELTE TÁTK

Szemle

Az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociális Tanulmányok Intézete által szervezett, a koronavírus-járvány tapasztalatait áttekintő beszélgetéssorozatának június 4-i rendezvénye az idősgondozást és az idősek tapasztalatait tárgyalta, összesen mintegy 40 fő részvételével.

Az esemény házigazdája, Kövér-Van Til Ágnes, az SZTI igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy az idősek csoportja különösen érintett a koronavírus járvány által, és ez az idősgondozásban is drámai kihívásokat okoz. A legutolsó adatok szerint a koronavírus fertőzés 33 idősotthonban jelent meg, 899 lakó és számos dolgozó fertőződött meg. De a járványhelyzet az idősgondozás más területein is, a formális alapellátásban és az informális családi gondozásban is problémákat okozott. Nem csak a járvány, a biztonsági intézkedések is jelentős következményekkel jártak az idősek életére. A gyakran külföldi fizetett idősgondozók nagyrészt hazatértek a krízis hatására, és a társadalmi távolságtartás miatt a családtagok és más ismerősök praktikus és lelki támogatása is kevésbé (volt) elérhető. Az önkormányzatok által nyújtott szociális alapszolgáltatások működéséről nincs átfogó kép, pedig egy kormányrendelet miatt még nőtt is azoknak az időseknek a köre, akiknek az ellátásért az önkormányzatoknak felelősséget kell vállalnia. Az idősgondozás kihívásai közé tartozik, hogy az idősek nagyjából 40%-a egyedül él, és az ő igényeik gyakran láthatatlanok maradnak.

A meghívott beszélgetőpartnerek szakértelmükre és tapasztalataikra alapozva járták körbe a veszélyhelyzet kihirdetésétől május végéig terjedő időszak kihívásait, következményeit, és egy valószínűsített második hullámra vonatkoztatható tanulságait. A beszélgetésben részt vettek Albeck-Tóth Lívia és Kussinszky Anikó, jogi főreferensek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalából; Angyalosi Vica, DélUtán Alapítvány önkéntese; Goldmann Tamás a pécsi dr. Szántó László Szeretetotthon igazgatója; Gregor Anikó az ELTE TáTK Társadalomkutatások Módszertana Tanszék adjunktusa; Horváthné Károly Anikó a nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központ intézményvezetője; Mátics Katalin az Újbudai Szociális Szolgálat intézményvezető helyettese; Szabó Lajos az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék c. egyetemi tanára; és Szögeczki József a szikszói Bethánia Szeretetotthon intézményvezetője.

Az esemény moderátora Kucsera Csaba az ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék tudományos főmunkatársa volt.