Alapjövedelem vita a Válasz online-on

Szemle

Kicsi, de főpolgármestert adó párt társelnökei küldtek írást lapunknak, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése mellett érveljenek. Karácsony Gergely és Szabó Tímea szerint még csak adóemelés sem kellene ahhoz, hogy mindenki zsebre vághasson százezer forintot havonta. Akkor is, ha nem dolgozik. 
Karácsonyék régóta kampányolnak az alapjövedelem mellett, múlt héten pedig megjelent a Megújuló Magyarországért Alapítvány tanulmánya, mely konkrét számításokkal is előáll. Ez a részletes dolgozat képezi Karácsonyék most közölt, rövidebb írásának az alapját. 

“A jó hír, hogy a társadalmunkat, a közösségeinket bomlasztó, a jövőbeli lehetőségeinket felemésztő mérgeknek létezik egy hatásos ellenszerük. A neve: alapjövedelem.

Ha mindenkinek létminimumot elérő jövedelmet garantálunk, egy csapásra eltűnik a nélkülözés és a létbizonytalanság. A létminimum ma Magyarországon nagyjából 100 ezer forint, tehát ekkora összegű alapjövedelmet kellene bevezetnünk.

Soha, egyetlen segélyrendszer sem lesz képes arra, hogy felszámolja a nélkülözést és a létbizonytalanságot. A legjobb esetben képesek némileg enyhíteni a szegénységet. Bürokratikusak és rendszerint éppen azokat nem érik el, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Az alapjövedelem minőségileg mást kínál: egyszer és mindenkorra véget vet a létbizonytalanságnak.”


Az alapjövedelem a szegénység huszáros megoldásának tűnik, amelynek hatására úgymond „egy csapásra eltűnik a nélkülözés és létbizonytalanság”. A szegénységnek azonban Mike Károly szerint nincsenek huszáros megoldásai. „Aki ilyennel próbálkozik, akár a legjobb szándékkal is sok sebet üt a társadalmon és a politikai közösségen” – írja Karácsony Gergely és Szabó Tímea lapunkban megjelent vitaindítójára válaszul. A közgazdász bepillantást enged abba, miért nem működött jól az alapjövedelem ott, ahol kísérleti jelleggel próbálkoztak vele. Vendégszerzőnk ezen túl még javaslatot is tesz egy lehetséges konszenzusos célra – alapjövedelem helyett.


A Feltétel Nélküli Alapjövedelemmel (FNA) találkozva a legtöbb ember első ösztönös reakciója a megrökönyödés: nehogy már munkakerülő ingyenélőket tartsanak el a társadalom „hasznos” tagjai! Mindez azonban belénk táplált előítélet, és némi reflexió után átértékelhető – állítja Pogátsa Zoltán.


Sugalmazott volt a kérdésfeltevés az alapjövedelemről szóló kutatásban, az intézkedés egyáltalán nem csökkentene semmiféle létbizonytalanságot, s leginkább az értékválasztásra képtelen politikusok nünükéje – vendégszerzőnk nem kíméli a Karácsony Gergelyék által szorgalmazott megoldást. Deme Zoltán a Válasz Online vitasorozatának negyedik hozzászólója.


Egyedül az USA engedheti meg magának a világon az általános alapjövedelem bevezetését, mert neki nem számít, hogy miként alakul a kereskedelmi mérlege és a kormányzat deficitje – hívja fel a figyelmet Tóth András. A politológus vendégcikkében a Válasz Online nagy alapjövedelem-vitájához szól hozzá. 


Utópiák kergetése helyett a baloldal jobban járna, ha a meglévő jóléti szolgáltatások védelmének és fejlesztésének szentelné a figyelmét – írják vendégszerzőink. Schultz Nóra, a London School of Economics Politikaelmélet mesterképzés hallgatója és Végh Márton, a CEU Politikatudomány mesterképzés hallgatója az alapjövedelemről szóló, lapunk hasábjain kibontakozott vitához szól hozzá, vállaltan baloldali szemszögből.


Társadalomelméleti szakzsargon ide vagy oda, Karácsonyék tulajdonképpen egy átcímkézett, fölturbózott segélyprogrammal házalnak. Többet szeretnének osztogatni és szélesebb körben, de nagyjából azzal a logikával, amely a mostani segélyezésben már amúgy is érvényesül – írja Tóth Szilárd János politológus, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója.

A helikopterpénz lényege, hogy gyorsan és fogyasztásra költsék. Ha tehát a gazdaság monetáris élénkítést kíván, azt hiba volna az eddigi gyakorlat szerint jegybanki kötvényvásárlás formájában megtenni – véli Németh György. Szociológus-közgazdász vendégszerzőnk szerint ugyanakkor az alapjövedelem rossz megoldás: mégpedig keresztény lételméleti alapokon is igazolhatóan az. 


„Végre nem az Orbán-kormány papagájkommandójának tartalmatlanságával kellett szembesülni, hanem értelmes ellenérvekkel” – üti fel a lapunkban még ősszel indult sorozat záró részét a vitaindítót is jegyző szerzőpáros. Szabó Tímea és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnökei előbb néhány félreértést igyekszenek tisztázni: kiderül például, hogy az alapjövedelem nem növelné például a 140-nel karambolozó bűnöző, M. Richárd jólétét. „Akik börtönbüntetésüket töltik, azok alapjövedelme kártalanítási célokat szolgál.” A szerzőpáros aztán részletesen válaszol a vitasorozatban felbukkant ellenérvekre.