100 Days of Coronavirus And 10 Advancements In Universal Basic Income

Szemle

100 nap koronavírus, 10 előrelépés a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) terén

Április 8-án volt 100 napja, hogy Kína hírt adott a World Health Organization számára a COVID-19 nevű vírus járványszerű terjedéséről. Ez alatt a 100 nap alatt az FNA gondolata a mainstream közgazdaságtan peremén lévő elméletből világszerte valós alternatívává vált a járvány okozta gazdasági sokk kezelésére. Rég volt példa ilyen mértékű gazdaságpolitikai paradigmaváltásra: “Vannak évtizedek, amikor semmi sem történik, és vannak hetek, amikor évtizedek történnek” – idézi Lenin gondoltatait a NewsBTC (BitCoin News) vendégszerzője.

A WTO legfrissebb jelentése szerint a koronavírus járvány okozta gazdasági lassulás az 1929-es gazdasági válsághoz hasonló hatást eredményezhet. Csak az USA-ban 17 millióan nyújtottak be kérelmet munkanélküli-segélyre, és egyes jóslások szerint világszerte közel 500 millió ember sodródhat szegénységbe, ha nem részesülnek állami segítségben.

A cikk írója 10 pontban szedi össze azokat a lépéseket, amelyek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem irányába mutatnak, mióta a koronavírus-járvány felütötte a fejét:

 1. Spanyolországban minél hamarabb el akarják indítani az FNA programot (erről mi is beszámoltunk itt)
  Az intézkedés nemcsak azért különleges, mert Európában eddig egyedülálló lehet az állam teljes területére kiterjedő alapjövedelem-program, hanem azért is, mert Nadia Calvino gazdaságügyi miniszter elmondása szerint az FNA a járvány után is maradna.
 2. Növekvő igény az FNA-ra az USA-ban
  Néhány héttel ezelőtt az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadta azt a javaslatot, miszerint egyszeri 1200 dolláros kifizetést biztosít a szövetségi kormányzat az állampolgárok számára a járvány alatt. Ez egyelőre nem egyezik meg az FNA koncepciójával, azonban egyre több irányból érkezik nyomás a döntéshozók felé egy hosszabb távú alapjövedelem-program bevezetésére.
 3. Nagy Britanniában is napirendre került az FNA
  100 ezer fő írta alá a petíciót ami az FNA bevezetését sürgeti – a brit kormány egyelőre nem döntött a kérdésről, azonban felkerült az FNA is a lehetséges gazdasági intézkedések listájára.
 4. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere is támogatja az FNA-t
  Sturgeon szerint a jelenlegi körülmények igazolják az FNA ügyét.
 5. FNA program indul Szingapúrban
  Walter Theseira, parlamenti képviselőjelölt javaslata szerint minden állampolgárnak (gyerekeknek és nyugdíjasokank is) alapjövedelemben kellene részesednie a járvány ideje alatt.
 6. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) is beállt az FNA mögé
  A Fórum elismerte, hogy az eddig radikálisnak elkönyvelt gazdaságpolitikai program mára a megoldási javaslatok listájának élére került.
 7. Brazíliában elfogadták az alapjövedelemről szóló javaslatot
  Családonként maximum 1200 brazil dollár jár három hónapig, azonban ez az időtartam a járvány időtartamától függően változhat.
 8. FNA bevezetését fontolgatják Ausztráliában…
  Előreláthatólag azok az ausztrálok, akik munkanélküli maradtak, két hetente 1500 ausztrál dollárt kapnak az államtól.
 9. …valamint Új Zélandon is
  Grant Robertson, új-zélandi pénzügyminiszter megerősítette, hogy a kormány fontolgatja az alapjövedelem bevezetését.
 10. A Twitter vezérigazgatója is elköteleződött az FNA mellet
  Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja 1 milliárd dollárból (a vagyona 28%-a) hozott létre egy alapot, amiből a pandémia alatt és után szeretne segíteni a rászorulókon.

A fentiekhez 11. pontként hozzátehetjük Ferenc pápa kiállását Húsvéti üzenetében az FNA bevezetése mellett: “Ez lehet a pillanat arra, hogy (az egyes országok) megfontolják az egyetemes alapjövedelem bevezetését” – áll a katolikus egyházfő húsvéti levelében, melyet a katolikus népi mozgalmaknak írt. (MMAA szerk)

A magyar nyelvű összefoglalót Csepregi Dávid, az MMAA munkatársa készítette. Köszönjük!